23948sdkhjf

Unionen: 27 000 nya IT-jobb i transformerad handel

Handelsföretagen måste bli bättre på kompetensutveckling, menar Unions ordförande Martin Linder.

Automatiseringen inom handeln kommer att skapa 27 000 nya IT- och teknikjobb inom de närmaste fem åren. Detta enligt en analys från fackförbundet Unionen.

– Redan idag finns en generell brist på it-kompetens, om fem år kommer konkurrensen vara stenhård. Företagen inom handelsbranschen måste bli mycket bättre på att kompetensutveckla sina medarbetare för att klara av utmaningen. Det är en överlevnadsfråga, säger Unionens ordförande Martin Linder.

Enligt Unionens analys kommer implementeringen av ny teknik inom handeln till största delen att generera it-jobb som exempelvis mjukvaruutvecklare och dataanalytiker. Men även behovet av ingenjörer kommer att vara stort.

Det är enorm transformering som väntar. Analysen visar att handeln sticker ut som den bransch i privat sektor med högst andel arbetsuppgifter som kommer att ersättas med programvara. Inom fem år är en femtedel av arbetsuppgifterna som tjänstemännen utför idag automatiserade. Bland arbetarna inom handeln är det ännu fler, en tredjedel av de uppgifter som utförs idag, som kommer att ha försvunnit om fem år, enligt anlaysen.

– Vissa personer kommer behöva ställa om till helt nya yrken, inom handeln eller i andra branscher. Då är det viktigt att det finns möjligheter att ta sig vidare i karriären. De möjligheterna är alldeles för dåliga idag, säger Martin Linder.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094