23948sdkhjf

Var tredje butiksanställd berörs när MQ Marqet hyvlar

För en månad sedan blev det känt att omkring 15 medarbetare vid MQ Marqets huvudkontor i Göteborg varslats om uppsägning. Nu är turen kommen till de anställda ute i butikerna. Var tredje butiksanställd, eller cirka 150 personer, tvingas gå ned i tid när modekedjan hyvlar, skriver Handelsnytt

Den problemtyngda modekedjan har efter konkursen förra året försökt få ordning på ekonomin under nygamla ägaren, finansmannen Mats Qviberg. I somras sa MQ Marqet upp prov- och visstidsanställda och butiker stängdes. En tredjedel av alla butiksanställda berörs när kedjan nu också hyvlar i verksamheten. 

Hyvling innebär att de anställda får ett omplaceringserbjudande till en tjänst på färre arbetstimmar i veckan. De flesta berörda på MQ Marqet får nu gå ner till 25 timmar i veckan, men några har fler, andra färre timmar. I Västerås och Eskilstuna till exempel har tolv butiksanställda fått gå ner i tid. De förlorade mellan tre och tio timmar var. Tre personer sades upp.

Handels har länge varit kritiska mot hyvling. Facket vill i stället förhandla om arbetsbrist enligt turordningen i las. Den som varit anställd kortast tid sägs upp. 

– Hyvling slår hårt mot dem som jobbar i handeln. Många har redan få timmar och svårt att leva på sin lön. Hyvlingen gör det ännu värre och är tyvärr vanligt förekommande i dag, säger Stefan Berndtsson till Handelsnytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078