23948sdkhjf

James Anderson in och Cristina Stenbeck ut

James Anderson föreslås som ny ordförande för Kinnevik. Cristina Stenbeck lämnar valberedningen.

Valberedningen i Kinnevik föreslår James Anderson till ny styrelseordförande och Altor-grundaren Harald Mix till ny styrelseledamot. Det framgår av ett pressmeddelande.

James Anderson är partner på Baillie Gifford och har varit ledamot av Kinneviks valberedning sedan 2014. Kapitalförvaltaren Baillie Gifford är sett till kapitalandel största ägare i Kinnevik med 8,8 procent av aktierna.

– Om jag utses, kommer jag att med glädje acceptera uppdraget och arbeta tillsammans med styrelsen och göra vårt yttersta för att bygga vidare på bolagets historiska roll och de nuvarande framgångarna för bolaget, dess ledning och supportrar, säger James Anderson i en kommentar.

Harald Mix är en av grundarna till riskkapitalbolaget Altor där han för närvarande är vd. Han är därutöver styrelseledamot i bland annat Nordic Leisure Travel Group, Carneo och investmentbanken Carnegie.

Det är sedan tidigare känt att Dame Amelia Fawcett (ordförande) och Henrik Poulsen skulle lämna styrelsen. Wilhelm Klingspor ställer heller inte upp för omval.

I övrigt föreslås omval av Susanna Campbell, Brian McBride, Charlotte Strömberg och Cecilia Qvist.

Valberedningens förslag till ny instruktion innebär att den nya valberedningen, som väntas väljas vid vårens årsstämma, kommer att bestå av representanter för Alces Maximus (som är kopplat till Hugo Stenbeck), AMF, Baillie Gifford och Marie Klingspor.

Det betyder att Cristina Stenbeck inte länge kommer att vara representant i valberedningen. Hon har tidigare representerat Verdere och CMS Sapere Aude Trust i valberedningen.

Verdere ägde motsvarande 4 procent av aktierna och kontrollerade 19 procent av rösterna i slutet av februari, enligt ägardatatjänsten Holdings. CMS Sapere Aude Trust ägde cirka 3,9 miljoner A-aktier vid samma tidpunkt, motsvarande 1,4 procent av kapitalet och 6,7 procent av rösterna.

Cristina Stenbeck lämnade styrelsen i Kinnevik under 2019, ett beslut hon motiverade med att hon ville ha större frihet, bland annat för egna investeringar. Hon lämnade ordförandeposten i Kinnevik 2016.


                  
                    
                      
                      
                  

Artikeln är en del av vårt tema om På nytt jobb.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078