23948sdkhjf

Kinnevik blir störst i Kolonial – tar in miljarder och byter namn

Den norska nätbaserade dagligvarubutiken Kolonial har avslutat en finansieringsrunda på 2,2 miljarder norska kronor där bland anat Kinnevik gick in med 200 miljoner norska kronor vilket gör dem till största ägaren med 21 procent av bolaget.

Det nya kapitalet ska användas till att finansiera bolagets internationella expansionsplaner med början i Finland där ett nytt lager öppnar i Helsingfors senare i år. En lansering på den tyska marknaden planeras även inför 20220. 

Inför den internationella lanseringen passar även Kolonial på att byta namn till Oda.

– Vi är glada över den starka utvecklingen för Oda och dess internationella expansionsplaner. Sedan vår första investering 2018 har Karl och hans team konsekvent imponerat på oss med deras kombinerade fokus på tillväxt och effektivitet och de har uppnått produktivitetsnivåer i världsklass i orderhanteringen, säger Georgi Ganev, Kinneviks vd.

Investeringsrundan leddes av leddes av Softbank och Prosus och innehåller 1,2 miljarder norska kronor i nya aktier samt 1,0 miljarderi befintliga aktier som förvärvats från existerande aktieägare. Efter transaktionen värderas Kolonial, nu Oda, till 7,5 miljarder norska kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078