23948sdkhjf

Rizzo Group ansöker om rekonstruktion igen

”Beslutet baseras på ett kraftigt omsättningstapp till följd av förstärkta restriktioner i samband den andra vågen av covid från och med oktober och framåt”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Styrelsen i Rizzo Group AB, tidigare Venue Retail Group, har ansökt om ny företagsrekonstruktion vid Stockholms tingsrätt. Detta drygt sex månader efter att bolaget klev ur den senaste rekonstruktionen som varade mellan den 20 november 2019 och 13 oktober i fjol.

”Trots genomförande av tidigare företagsrekonstruktion, ackord och företrädesemission behöver bolaget ytterligare tid för att kunna genomföra den nya affärsplanen”, heter det i ett pressmeddelande.

Under perioden november i fjol till februari 2021 ska omsättning ha rasat med -142 miljoner kronor. Koncernen har sedan pandemin startade i mars i fjol tappat försäljning på totalt -345 miljoner kronor, ett ras på 43 procent.

Koncernen uppges samtidigt gjort sänkningar av omkostnadsmassan som motsvarar mer än 100 miljoner kronor på årsbasis i besparingar och sökt och erhållit uppskov för moms och arbetsgivaravgifter om totalt ca 56,2 miljoner kronor, varav ca 26,2 miljoner kronor under 2020 och ca 30,0 miljoner kronor under 2021.

Sko- och accessoarkoncernen har vidare korttidspermitterat personal under december 2020 till februari 2021. Dock menar bolaget att de statliga stödåtgärder försenats i både Sverige och Norge och inte heller stått i proportion till de förluster som bolaget uppvisar och som man menar har med butiksrestriktionerna att göra.

”Som meddelats i pressmeddelande från 8 mars 2021 har Rizzo Group drabbats hårt av såväl restriktionerna som påverkat kunders möjlighet att handla i fysiska butiker som av det minskade resandet följt av bland annat inreserestriktioner, eftersom närmare 40 procent av försäljningen består av resväskor och reseaccessoarer”, skriver bolaget vidare.

Rizzo Group uppger att likviditeten är mycket ansträngd men samtidigt bedöms koncernen ha erforderlig likviditet under rekonstruktionsförfarandet.

Bolaget har genomfört samtliga åtgärder under förgående rekonstruktionsplan vilket bland annat innefattar en fulltecknad företrädesemission om cirka 94,5 miljoner kronor som beslutades om på extra bolagsstämma den 22 oktober 2020, kostnadsbesparingar och ny affärsplan innebärande organisatoriska förändringar. 

Detaljhandelkoncernen arbetar med ett nytt samlat affärskoncept för väskor och skor och är i färd med att rita om koncernens butiker. Fram till dagens datum har 59 av koncernens 90 butiker har byggts om. Omställning av de kvarvarande cirka 30 butikerna, där majoriteten består av de norska Morrisbutikerna, ingår i den nya rekonstruktionsplanen där även  lansering av nya tjänster ingår samt att se över butiksnätet och stänga och flytta butiker.

Därtill ska bolaget satsa ännu mer nya försäljningskanaler både inom e-handel och andra kanaler lägga fokus på egna varumärken, starta nya affärer med egna varumärken, samt arbeta med konsignation och drop ship-lösningar för att minska kapitalbindningen i lager. Organisationen ska effektiveras ytterligare och vissa funktioner ska outsourcas för att  fortsätta minska på centrala kostnader.

I mars meddelades att inköpsstopp för varor och tjänster införts för att kunna prioritera betalningar för beställda och levererade varor och tjänster.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078