23948sdkhjf

Upp till 54 000 butiksjobb bort till år 2030

Mellan 6 000 och 10 000 butiker väntas försvinna fram till år 2030, enligt ny rapport.

Inom sällanköpsvaror förväntas både antalet butiker och anställda minska betydligt under innevarande decennium. Svensk Handel bedömer i en ny rapport att mellan 6 000 och 10 000 butiker försvinner och antalet arbetstillfällen minskar med mellan 29 000 och 54 000 inom sällanköpshandeln fram till 2030.

Att partihandeln, dagligvaruhandeln och e-handeln väntas öka i antal anställda, bedöms delvis motverka det stora bortfallet av jobb inom den traditionella sällanköpsvaruhandeln.

För handeln som helhet väntas antalet anställda minska med mellan 2 och 7 procent fram till 2030, vilket motsvarar mellan cirka 8 000 och 35 000 anställda.

– Inom sällanköp förväntas ett påtagligt minskat personalbehov, sade chefsekonomen Johan Davidson vid en presskonferens på måndagsförmiddagen.

Svensk Handels vd Karin Johansson konstaterade att pandemiåret påskyndat digitaliseringen inom sektorn. I nuläget börjar det gå åt rätt håll för krisdrabbade företag men det behövs en period där företag får respit med återbetalningar.

– Det kommer att krävas en period för att betala tillbaka anstånd och tjäna tillbaka förluster, sade hon.

Kraftigt pandemipåverkade verksamheter har tagit stora lån och har fått anstånd med exempelvis vissa skattebetalningar. Sådana verksamheter riskerar att gå omkull om stödåtgärder avvecklas för snabbt framöver.

I det enormt tuffa läget råder samtidigt en "enorm prispress" för handeln. Med möjligheten att söka på priser på nätet är det svårt även för den fysiska handeln att öka priser för att försöka få lättnad i rådande svårt pressade situation.

I tillägg sade Karin Johansson att det är en utmaning att ta höjd för högre lokalkostnader medan hållbarhetsfokus och en ökning av begagnatmarknaden svarar för ännu en utmaning.

Enligt henne behöver sektorn hjälp från politiker med spelreglerna. Förvisso har vissa lättnader av arbetsgivaravgifter annonserats men arbetskraftskostnaderna är relativt höga i Sverige. Dessa måste komma ned, liksom att det kan komma att bli nya nivåer för lokalhyror efter pandemin, resonerade hon.

"En fundering är vad som händer med stadskärnor", påpekade hon i och med utsikterna för ökat hemarbete. Detta kommer att minska kundunderlaget i city och flytta ut mer handel till närområdet, fortsatte hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078