23948sdkhjf

Ikea öppnar cityvaruhus på Oxford Street efter miljardaffär

Ingka Investments betalar motsvarande 4,5 miljarder kronor för den sju våningar höga fastigheten vid Oxford Cirkus.

Ikea fortsätter att förflytta sig in om mot citykärnorna. I London har möbeljätten nu via Ingka Investments köpt fastigheten som tidigare rymde Topshops flaggskeppsbutik. Ingka betalar 378 pund, motsvarande 4,5 miljarder svenska kronor, för fastigheten vid Oxford Cirkus. Säljare är Topshops konkursbo. 

Det nya cityvaruhuset som ska rymmas i fastigheten ingår i Ikeas strategi att möta urbaniseringen med mötesplatser i citynära områden. Under de senaste åren har den svenska möbeljätten etablerat sig centralt bland annat i Paris, New York, Moskva och Tokyo. Sommaren 2022 öppnar möbeljätten också ett 8 000 kvadratmeter stort varuhus i Gallerian på Hamngatan mitt i Stockholm.

Köpet av fastigheten 214 Oxford Street följer på köpet av gallerian Kings Mall i Hammersmith i London förra året.

På Oxford Street handlar det om en yta på över 22 300 kvadrameter fördelade på sju våningar, varav sex våningar är vikt för retailverksamhet. En del av ytan kommer Ikea att använda för en butik i sitt näst minsta brittiska format.

– Vi är glada över att ha tecknat denna överenskommelse för en fastighet på en av Europas mest trafikerade shoppinggator. Den representerar ännu en möjlighet att skapa ett mer tillgängligt, prisvärt och hållbart Ikea för våra kunder. Fastigheten har stor potential som retailyta och vi tror stenhårt på den långsiktiga värdet på fastighetsmarknaden i London, kommenterar Krister Mattsson, managing director på Ingka Investments, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078