23948sdkhjf

Svensk Handel: Stora skillnader i hyresnivåer

Hyrans relation till omsättningen varierar stort mellan handelsplatser, geografiskt läge och branscher. Det visar siffror från Svensk Handels egen hyresdatabas som innehåller information från 1 500 butiker i sällanköpsvaruhandeln. Enligt arbetsgivarorganisationen är målet med hyresdatabasen att uppnå transparens, långsiktigt hållbara hyresnivåer och en jämvikt i förhållande till fastighetsägarna.

Svensk Handels analys av fjolårets nyckeltal visar att den genomsnittliga hyrans andel av omsättningen för en butik ligger på 9 procent. I storstadsregionerna är motsvarande andel 13 procent medan det i en mindre stad är 7 procent. Störst skillnad är det mellan beklädnadshandeln där hyrans relation till omsättningen i snitt är hela 17 procent medan hem och fritid ligger på 8 procent.

Svensk Handel pekar på stora skillnader vad gäller dels hyrestilläggen per kvadratmeter, som till och med kan variera stort i ett och samma köpcentrum, dels fastighetsskatten som varierar beroende på läget. 

– Den information vi i dag kan presentera hoppas vi lägger grunden för mer transparenta diskussioner i hyresfrågan framöver. Intresset från våra medlemmar att medverka är stort och vi går nu vidare med insamling av hyresdata för 2021, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078