23948sdkhjf

Insiderhärvan: Sex Icahandlare häktade

De misstänkta uppskattas ha tjänat 25 miljoner på affärerna.

Ytterligare fyra Icahandlare har nu häktats i insiderhärvan inom Ica, misstänkta för grovt insiderbrott.

De fyra driver större Icabutiker i södra sverige.  Häktningsförhandlingarna mot dem hölls i dag, fredag.

Sammanlagt har nu sex Icahandlare och en butikschef häktats.

Samtliga handlare misstänks för grovt insiderbrott under perioden september-november förra året, innan Icahandlarnas Förbunds och AMF:s bud på Icagruppen offentliggjordes.

Stockholms tingsrätt häktade i går två handlare och en butikschef. Handlarna är på sannolika skäl misstänkta för grovt insiderbrott, medan misstanken för butikschefen gäller insiderbrott av normalgraden. En av handlarna är ledamot av Icahandlarnas Förbunds styrelse. Samtliga nekar till anklagelserna.

– Vi misstänker att informationen om att det fanns ett bud på att köpa ut Ica från börsen har läckt från Icahandlarnas förbundsstyrelse och att ett antal personer har handlat på insiderinformationen, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i Stockholm.

– Det som sker nu är att vi håller ett stort antal förhör och analyserar beslag som gjorts i samband med tillslaget tidigare i veckan. Det kan handla om telefoner, datorer och annat material som vi går igenom, säger Jonas Myrdal.

Sammantaget uppskattar han att de 13 misstänkta gjort vinster på 25 miljoner kronor på sina affärer, uppger han för DI.

Av de 13 personer som frihetsberövades i tisdags är sex försatta på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår dock, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Icahandlarnas Förbund och Ica centralt har valt att lägga locket på. I ett mejl till Fri Köpenskap skriver Icas pressavdelning:

”Vi delar Ica-handlarnas Förbunds bedömning att det är en mycket allvarlig situation. Utöver det så hänvisar vi under den pågående utredningen till Ica-handlarnas Förbund”.

Texten är uppdaterad.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094