23948sdkhjf

Trots tidigare justeringar – elektronikbranschen vill se fler ändringar

Branschorganisationen Elektronikbranschen, som består av ett tjugotal medlemsföretag inom hemelektronik har lämnat över ett remissvar till finansdepartementet.  

Remissvaret gäller promemorian “En enklare och tydligare kemikalieskatt”, som berör en elektronik och kemikalieskatt för ämnen som brom och klor. Det är ämnen som av säkerhetsskäl används i bildskärmar idag, och som enligt promemorian ska fortsätta att beskattas.  

Elektronikbranschen menar att den här skatten leder till kraftigt ökade kostnader på produkter som större bildskärmar, berättar organisationen om i ett pressmeddelande.

I remissvaret framgår det också att organisationen menar att skatten kan vara miljöskadlig. Detta på grund av att det existerar fosforbaserade flamskyddsmedel som är viktiga substitut för ännu mer skadliga kemikalier, men som beskattas på samma sätt som andra, mer skadliga kemikalier.  

Produkter som är fria från angivna farliga ämnen ska naturligtvis inte beskattas. Förslaget leder också till högre skatt, vilket man skriver att den inte har för avsikt att göra, säger Elektronikbranschens vd Pernilla Enebrink i en kommentar. 

Organisationen uttrycker också en önskan om att regleringar kring elektronikskatten ska skötas på EU-nivå.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078