23948sdkhjf

Konkursökning i detaljhandeln i maj

Detaljhandeln är en av de branscher med ökat antalet konkurser i maj även om konkurserna totalt är de lägsta på tio år. Nu väntar UC ett bakslag.

– Det vi ser är ett uppdämt behov av att konsumera och roa sig, men det kommer att komma ett bakslag, säger Johanna Blomé, ekonom på UC, med anledning av konkursstatistiken för maj månad som visar en minskning av antalet konkuser totalt sett.

Antalet konkurser totalt har hittills i år varit de lägsta på tio år. 

Men inom detaljhandeln har antalet konkurser ökat, både under årets första fem månader och under maj månad då 60 företag inom detaljhandeln gick i konkurs. Det är en ökning med 15 procent jämfört med motsvarande månad i fjol då 52 bolag inom delbranschen försattes i konkurs.

Hittills i år, januari till maj, uppgår konkursökningen i detaljhandeln till 3 procent. 270 företag har försatts i konkurs jämfört med 263 under motsvarande period i fjol.

– Man skulle kunna säga att marknadsläget för närvarande befinner sig i en perfekt storm – pandemin har under flera års tid satt press på framförallt ett antal särskilt utsatta branscher, vi har under längre tid haft problem med ökade mat- och råvarupriser och till följd av Ukrainakriget förstärktes detta ytterligare. Detsamma gäller problem med ökade bensin- och elkostnader, samt komponentbrist och logistiska flaskhalsar. Konsumenternas förtroende når nya rekordlåga nivåer som vi inte sett sedan finanskrisen, enligt Konjunkturinstitutets mätningar. Privatpersoner säljer av fondinnehav i större utsträckning och utökar sina kassor vilket kan få till följd att det ytterligare spär på inflationen. Inflationen är skyhög och räntan kommer att höjas i omgångar. Vi behöver vara inställda på att den positiva marknadsspiralen vi sett efter pandemin är på väg att vända och vi åter går mot tuffare tider, säger Johanna Blomé vidare.

Totalt minskade antalet konkurser i maj med 2 procent jämfört med samma månad i fjol.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Jysk vänder blad: ”Har varit ett bra år”
Digitala lösningar gör QR-koden het igen
Modebutik stänger efter ett år
Här vill Eko öppna – hoppas ånyo på fastighetsägarnas och kommunens goda vilja
Omflytt i Lidingö Centrum ska stärka erbjudandet
Elons resultat försämras: ”Det är lätt att bli fartblind”
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.078