23948sdkhjf

Röda siffror för Bokusgruppen – nu väntar prishöjningar

Bokusgruppen redovisar kraftigt minskad omsättning för årets tredje kvartal. Nu aviserar bolaget om prishöjningar.

Rörelseresultatet på 14,9 miljoner kronor är en kraftig försämring jämfört med 34,4 miljoner kronor under motsvarande kvartal 2021. 

Orsaken till tappet uppges vara ökade kostnader för inköp och transport, planerade satsningar, högre bemanning i butik samt högre energipriser.

– Vi ser begynnelsen av en ny era med signifikant höjda räntor som slår både mot företag och privatpersoner. Därtill ser vi den högsta inflationen på många år. Detta sammantaget kommer otvetydigt att slå mot våra kunders plånböcker. Huruvida de väljer att fortsätta köpa böcker och övrigt sortiment, som ett förhållandevis billigt nöje i tuffa tider, vet vi inte idag, säger Maria Edsman, vd för Bokusgruppen, i en kommentar.

På butiksidan fortsätter dock återgången från online till butik, om än inte i samma utsträckning som tidigare kvartal. Akademibokhandeln Online gick emot den rådande utvecklingen för nätbokhandeln och ökade omsättningen med 16,7 procent under kvartalet.

Ökar gör också begagnatmarknaden för studentlitteratur trots att antalet antagna studenter på högskolor och universitet minskat.

I de fysiska butikerna fortsatte utrullningen av självutcheckning och den första oktober landade Akademibokhandelns tredje pop-up-butik på ett tillfälligt besök på Stockholms Central.

– Det är glädjande, och vi tar det som ett bevis på att kunderna uppskattar vår omnikanalstrategi och den sömlösa kundupplevelse vi strävar efter att erbjuda, säger Maria Edsman och aviserar om att även de kommer att höja slutpriserna mot konsumenterna.

– Vi ser dock att våra kostnader kommer att stiga i takt med inflationen, bland annat kraftiga indexhöjningar på hyror. Dessa kostnadsökningar gör det oundvikligt för oss att höja priser ut mot kund ytterligare. Vi kommer dessutom att ha fullt fokus på att säkerställa att vi har flexibilitet i vår kostnadsbas för att kunna parera oförutsedda händelser under de kommande kvartalen. Vi kommer även lägga fokus på effektivitetshöjande initiativ som kan minska vår kostnadsbas över tid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.484