23948sdkhjf

Uppåt för kläder och skor – men Svensk Handel är försiktig: "Inte många skäl att jubla"

Novemberförsäljningen för både kläd- och skohandeln slutade på plus. Men det är inte läge att dra allt för stora slutsatser, varnar Svensk Handel.

Klädhandeln slutade på 2,2 procent i november jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt Stilindex från Svensk Handel. Även skohandeln ökade; upp 5,7 procent. Därmed har kläd- och skohandeln ökat försäljningen med 13,2 respektive 9,1 procent under januari till november i år jämfört med motsvarande elva månader i fjol. Ställs dessa tal mot 2019 ser det mörkt ut för skohandeln som backar med 16,8 procent medan klädhandeln uppvisar positiva siffror på 4,1 procent. 

Trots positiva novembersiffror, som drevs uppåt av ökad efterfrågan på vinterplagg- och skor, finns det inte särskilt många skäl för svenska modehandlare att jubla, skriver Svensk Handels vd, Sofia Larsen, i ett pressmeddelandet. Hög inflationsnivå, hyreshöjningar nästa år och skenande elpriser gör att det finns en stor oro inför handelns viktigaste försäljningshögtid, julhandeln. 

– Siffrorna i Stilindex presenteras i löpande priser, vilket gör att månadens siffror är en minskning mätt i fasta priser. Vi vet med oss att inflationen stigit på sistone, så tyvärr tvingas vi konstatera att situationen fortsatt är tuff för landets modehandlare, säger Sofia Larsen.          

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Matas om intåget i Sverige: ”Vi vill vara en del av tillväxten digitalt”
Minskad efterfrågan pressar Footway
Elgiganten värvar från Plantagen
Vila återöppnar
Fortsatt ökning av konkurser i detaljhandeln
Svensk Handel om de rekordhöga lönekraven
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
Habit
Transportnet

Sänd till en kollega

0.078