23948sdkhjf

Sju av tio brott anmäls inte – ”Tung börda för handeln”

Svenska handlare blir allt mer brottsutsatta. Det visar Svensk Handels Trygghetsbarometer för det första kvartalet 2023.

Nästan hälften av alla handlare har under den senaste tiden utsatts för någon form av brott.

I Svensk Handels senaste så kallade säkerhetsindex ökar butikernas brottsutsatthet med tre procent jämfört med fjärde kvartalet 2022.

De vanligaste brotten är fortfarande mängdbrott som stöld och ringa stöld. På senare tid har kött och smör blivit särskilt stöldbegärliga varor.

Ett mönster som går igen är också att många brott sällan polisanmäls.

– Att nästan sju av tio stölder inom handeln inte polisanmäls bör ses som ett underbetyg av Polisen. Handlare vet om att polisanmälningar väldigt sällan leder till att någon grips, och än mer sällan leder det till fällande dom. Det är hög tid att regeringen och ansvariga myndigheter tar frågan på allvar. Allt annat är att skicka fel signaler, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

Även Riksrevisionen, som även granskat hur Polismyndigheten hanterar mängdbrott, slår nu fast att den operativa förmågan att hantera den typen av brott är bristfällig, skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande.

– Det är givetvis positivt att Riksrevisionen drar samma slutsatser som vi när det kommer till mängdbrottsproblematiken. Vår förhoppning nu är att regeringen, som inte dragit sig för att påpeka behovet av att ta kampen mot brottsligheten på allvar, nu agerar på Riksrevisionens granskning, säger Nina Jelver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062