23948sdkhjf

Storstrejk i Norge stänger delar av Ikea: "Det är utmanande"

Sedan måndag morgon strejkar drygt 25 000 arbetare i olika branscher i Norge. Att Handel og kontor, HK, tagit ut 1 100 fackligt organiserade medlemmar stänger bland annat delar av verksamheten i två Ikea-varuhus i Oslo.

Enligt Handelsnytt, som var först med att rapportera om händelsen, är 600 av HK:s uttagna medlemmar Ikeaanställda vilket medför att det är Ikea Furuset, Ikea Slepende, Oslo planleggnings- og bestillingspunkt samt Ikeas kundcenter som påverkas.

– Streiken drabbar också medarbetare hos oss som arbetar med näthandel och kundservice. Vi förväntar oss därför längre svars- och leveranstider. Det här är en utmanande situation för Ikea Norge och vi kan tyvärr inte klara av att ge den servicenivå och det erbjudande som kunderna önskar, säger Carl Aaby, vd för Ikea Norge på Ikeas norska hemsida.

Storstrejken uppges vara den första i Norge på mer än 70 år, och den allra första för Ikea. Konflikten bottnar i att de norska fackförbunden bland annat kräver löneökningar med minst 5 procent för att lönerna ska öka mer än priserna under 2023.

Arbetsgivarorganisationen NHO förklarar att smärtgränsen går vid 4,5 procents löneökning.

Om parterna inte kommer överens kan strejken utvidgas. Norska LO har redan varslat ytterligare 15 500 medlemmar från och med fredag, skriver Handelsnytt.

Även nätmathandeln Oda påverkas av strejken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093