23948sdkhjf

Försäljningsrekord för Ikea – sänker nu priser för att få upp volym

Inflation och prishöjningar bakom intäktslyftet. Nu vill möbeljätten också få upp volymen genom att sänka priset på omkring 500 produkter.

Ikea Sverige slår sitt eget försäljningsrekord med en total försäljning på 19,2 miljarder, jämfört med 18 miljarder kronor året innan. Det framgår av ett pressmeddelande om det senaste verksamhetsåret.

– I tider av ekonomisk osäkerhet är livet hemma viktigare än någonsin och vi möter idag våra kunder där de finns och när de önskar. När vi summerar året ser vi att Ikea Sverige överträffar marknaden och växer. Det visar att Ikea fortfarande i allra högsta grad är relevanta på den svenska marknaden och jag ser optimistiskt på framtiden, säger Emily Birkin, landschef Ikea Sverige, i ett uttalande.

Enligt möbeljätten har man även tagit marknadsandelar under perioden när antalet fysiska besökare i kedjans varuhus ökade. Under året invigdes ett nytt varuhus i Kållered i Göteborg och tre nya Ikea Planera och beställ i Täby, Skellefteå och Luleå.

Vilket ekonomiskt resultat man gör vill Ikea inte redovisa av ”konkurrensskäl”.  En förklaring till intäktslyftet är samtidigt inflationen som under 2023 rusat kraftigt. Konsumentprisökningen låg under en period över tio procent. Samtidigt har Ikea också höjt sina priser vilket också kan förklara försäljningsökningen på nära 7 procent.

För många svenska hushåll kommer det fortsatt vara tufft framöver. Under det kommande verksamhetsåret räknar bolaget därför med en fortsatt utmanande marknad som pressas av stigande inflation och ränta.

För att vara så kostnadseffektivt som möjligt har Ikea Sverige därför beslutat att sänker priset på omkring 500 av sina produkter för att få upp volymerna.

– Nu ser vi en möjlighet att vända trenden med prishöjningar och ge tillbaka till våra kunder. Våra kunders favoritprodukter, som garderobssystemet Pax och bokhyllan Billy, blir nu ännu mer prisvärda, fortsätter Emily Birkin.

Ikeas verksamhetsår 2023

Försäljningen uppgick till 19,2 miljarder kronor jämfört med föregående år.

Totalt antal besök: 164 miljoner jämfört med 172 miljoner föregående år.

Totalt antal fysiska butik: 35 miljoner jämfört med 31 miljoner föregående år.

Ikea

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.516