23948sdkhjf

Handels: Otillräcklig grundbemanning i 3 av 4 butiker

Branschen lider av kronisk underbemanning, enligt Handelsanställdas förbund.

Det finns omfattande och allvarliga brister i bemanningen av svenska butiker. Det konstaterar Handelsanställdas förbund efter en undersökning av fackförbundets medlemmar.

I undersökningen uppger 36 procent av de tillfrågade att att bemanningen är otillräcklig, både vad gäller grundbemanning och bemanning med extrapersonal. Många företag fyller inte ens upp luckor med extrapersonal.

– Vi vet att ohälsan ökar på arbetsplatser där arbetsgivaren inte tar schemaplaneringen på allvar. Anställda blir mer utmattade och arbetsbelastningen högre. Istället för att lägga ett rimligt schema och ha framförhållning ringer man in anställda i panik på lediga dagar och på semestern för att man inte lyckas med bemanningen, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund, i en kommentar.

Enligt Linda Palmetzhofer lider branschen av kronisk underbemanning, samtidigt som man ständigt skär ner och sparar in på personal. På arbetsplatser där anställda får vara delaktiga i att lägga scheman och planera bemanningen tillsammans med arbetsgivaren är arbetsmiljön bättre, enligt undersökningen.

Bilden som målas upp i undersökningen delas däremot inte av arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

– Vi ser att våra medlemsföretag generellt är kunniga och lägger mycket tid och resurser för att få ihop en bemanning som fungerar för verksamheten. Vi får också väldigt många samtal som rör bemanningsfrågor från arbetsgivare till vår arbetsrättsliga rådgivning. Vår bild är att arbetsgivarna är måna om att göra rätt och vi ser inte att det generellt skulle vara en ”för låg” bemanning inom handeln, säger Viktor Schmidt, presschef på Svensk Handel.

En väl fungerande bemanning, som ger en schysst arbetsmiljö är samtidigt en förutsättning för att kunna vara konkurrenskraftig inom handeln, menar Viktor Schmidt.

– En särskild utmaning är att arbetskraftskostnaderna inom den svenska handeln är höga, cirka 25 procent högre än i den tyska handeln för att ta ett närliggande exempel. Från Svensk Handels sida arbetar vi för en sänkning av arbetsgivaravgiften vilket skulle kunna underlätta för många verksamheter inom handeln.

Handelsanställdas förbunds undersökningen genomfördes under augusti 2023 och besvarades av totalt 880 skyddsombud.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093