Cyberattack mot kedjor – sajterna nere för Rusta, Stadium och Granngården
It-leverantören Tietoevry har under helgen utsatts för en ransomwareattack som riktats mot flera datacenter i Sverige. Till följd av cyberattacken ligger Rusta, Granngården, Stadium och även Filmstadens sajter nere.
”Tietoevry har vidtagit omedelbara åtgärder för att utreda och mitigera situationen på ett effektivt sätt. I det här skedet är det inte möjligt att säga hur lång tid arbetet kommer att ta”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Granngården, som drabbades under lördagen, håller både e-handel och butiker stängda då kassasystem ligger nere. Rusta och Stadium har sina varuhus öppna, men e-handeln är helt stängd.
”Vi arbetar för att få systemen i normal drift så snart som möjligt. Det finns i nuläget ingen prognos för när det kan vara fullt åtgärdat, skriver Rusta i en kommentar till sina kunder.
Börsnykomlingen Rusta vill inte uttala sig kring hur detaljhandelsbolaget påverkas av den ransomware-attack som Rustas hostingleverantör Tietoevery har drabbats av. Rusta vill inte heller precisera hur stor del av bolagets försäljning som brukar gå via online-kanalen, men i delårsrapporten för det andra kvartalet framgick att "övriga marknader", dit Rusta kategoriserar Finland, Tyskland och online, noterade en nettoomsättning under kvartalet på 586 miljoner kronor, av Rustas totala nettoomsättning på drygt 2,6 miljarder kronor under kvartalet.
”När vi har ytterligare information att dela avseende driftstörningarna så kommer vi att gå ut med det”, hälsar Rusta via Nyhetsbyrån Direkt.
Det är oklart vad hackarna kommit över för data i nuläget. En ransomwareattack innebär att hackare kommer över data som företagen sedan utpressas på för att få tillbaka.
Enligt Anders Nilsson, it-säkerhetsexpert hos Eset Nordics, kan det ta veckor innan problemet åtgärdats.
– Det som måste ske är att först ta reda på hur angriparna tog sig in, se till att de inte finns kvar i systemen, inte lämnat några bakdörrar, och sedan återställa allting från säkerhetskopior, som förhoppningsvis fortfarande finns kvar, säger han till nyhetsbyrån TT.
Detaljhandeln är särskilt utsatt för hackare då man generellt genomför ett stort antal transaktioner online varje dag, konstaterade Joshua Goldfarb, säkerhetsexpert på it-säkerhetsföretaget F5, i en intervju i november. Ett färskt exempel är Coop Värmland och dess butiker som mitt i julhandeln utsattes för en attack som fortfarande påverkar verksamheten. I förra veckan stod det klart att hackarna även läckt ut Coop Värmlands medlemsuppgifter.