23948sdkhjf

Besvärligt kvartal för Cdon – ”Första negativa ebidta på över ett år”

Googles nya algoritmer, stängningen av Malmökontoret och plattformsmigreringen har påverkat bolagets kvartal negativt, enligt vd Fredrik Norberg.

E-handelsbolaget Cdon ökade omsättningen men minskade resultatet i det första kvartalet.

Omsättningen steg 4,7 procent till 95,8 miljoner kronor (91,5).

Bruttoresultatet blev 70,4 miljoner kronor (51,9), med en bruttomarginal på 73,5 procent (56,7). ebitda-resultatet blev -2,2 miljoner kronor (0,6).

"Detta är vår första negativa ebitda på över ett år, och vi är inte glada över att bryta den positiva ebitda-sviten sedan Q1 förra året”, uppger vd Fredrik Norberg.

Rörelseresultatet blev -26,7 miljoner kronor (-5,0).

Resultatet efter skatt blev -27,1 miljoner kronor (-5,0). Resultat per aktie uppgick till -2,52 kronor (-0,77).

Cdon skriver i rapporten att man mötte tre stycken tydliga utmaningar under kvartalet:

Bolaget påverkades negativt av Googles algoritmförändringar, den tidigare kommunicerade stängningen av Malmökontoret tog betydande fokus från team och ledning och som förväntat tog den pågående plattformsmigreringen också betydande resurser i anspråk.

”Tillsammans resulterade dessa utmaningar i ett mycket tufft kvartal och vi är inte nöjda med vårt resultat. Vi är dock fortsatt övertygade om att vi tar rätt steg mot vårt långsiktiga mål: att bli den ledande marknadsplatsen i Norden”, uppger vd Fredrik Norberg i rapporten.

Cdon har börjat att se en positiv effekt från arbetet med att begränsa de negativa effekterna från förändrade algoritmer hos Google i april.

Majoriteten med arbetet att stänga ned kontoret i Malmö och förflytta resurser dels till outsourcing men även till huvudkontoret i Stockholm är nu klart. Cdon uppger att man ser ett stort intresse för de tjänster som man utlyst i Stockholm och betonar att det är strategiskt bra på sikt att man sitter på ett och samma ställe.

Migrationen av den tekniska plattformen löper vidare. 

”Även om jag inte är nöjd med det finansiella resultatet för det här kvartalet gör vi framsteg i verksamheten. Jag har en fortsatt positiv syn på vårt företags potential på medellång till lång sikt och trots dessa kortsiktiga utmaningar är jag övertygad om att vi kommer att nå ett starkare ebitda-resultat i år jämfört med förra året”, avslutar Cdon-chefen sitt vd-ord.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078