23948sdkhjf

XXL flyttar varuhus – tröttnat på ”overkliga” hyresökningar

Situationen med hyresökningarna kan leda till att handelsplatser på sikt gapar tomma, varnar Sverigechefen Anders Lindblom.

Under sensommaren kommer XXL flytta tre av sina varuhus i Uppsala, Västerås och Växjö. Varuhusen flyttar bara några hundra meter vardera och är ett resultat av ”skenande hyror”, enligt den norska sportjätten.

– Hyresökningar på nästan 20 procent mitt i lågkonjunktur känns verklighetsfrånvänt, nästan overkligt, och kommer leda till att stora delar av handelsplatserna står tomma – särskilt i små och medelstora städer, säger Anders Lindblom, Sverigechef i XXL, i en kommentar.

Omlokaliseringen innebär samtidigt nya möjligheter. De nya lokalerna blir mer yteffektiva, samtidigt som varuhusen kan moderniseras utan att förlora omsättning eller minska antalet medarbetare, fortsätter Anders Lindblom.

– Detta är tre viktiga orter för oss där vi vill varken överge våra kunder eller behöva skära ner på antalet medarbetare och de arbetstillfällen vi skapar lokalt. Det system som vi har för hyressättning just nu är dock dysfunktionellt och kommer blir en av våra och hela branschens viktigaste framtidsfrågor, fortsätter Anders Lindblom.

Situationen med lokalhyrorna har varit en följetong det senaste året. Som Dagens Handel tidigare rapporterar beslutade sport- och fritidskedjan Stadium ifjol att säga upp alla de kontrakt de kunde på sina butiker. Under 2023 beslutade Kjell & Company att säga upp 40 hyresavtal. I år kan det bli ungefär lika många, har koncept- och etableringschefen Christopher Thour sagt i en tidigare intervju med Dagens Handel.

Så som läget är i dag utesluter Anders Lindblom inte att fler XXL-varuhus behöver omlokalisera om inte dialogen med fastighetsägarna förbättras.

– Det sagt så är detta ett bra tillfälle att också anpassa oss efter nya konsumtionsmönster. Våra kunder har mindre tid i dag, och vi kommer att kunna bygga mer effektiva butiker, där du snabbare kommer att få en överblick av hela sortimentet – och dessutom göra det enklare att få personlig hjälp i varuhusen för de som har frågor, fortsätter Anders Lindblom.

Sporthandeln är en av de hårdast drabbade branscherna under rådande lågkonjunktur. Kraftiga överlager efter pandemin, minskad köpkraft och ökade kostnader, framför allt kopplat till hyra och drift, har drivit på utvecklingen.

Läs mer om: XXL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094