23948sdkhjf

Konkursförvaltaren ger upp om Body Shop: Köpare ”vågar inte slutföra affären”

Trots produktiva samtal nappade ingen på att köpa upp The Body Shops konkursbo. Nu väntar avveckling av det svenska bolaget.

Efter en turbulent tid försattes The Body Shops svenska bolag i konkurs i slutet på april. Nu har även försäljningen nåtts väg ände när konkursförvaltaren gett upp försöken med att hitta en ny ägare.

– Vi har inte hittat en köpare till verksamheten, utan den del som är det konkursförsatta bolaget kommer helt enkelt att avvecklas, säger konkursförvaltaren Jonas Premfors till Dagens Handel.

Det innebär att de omkring 200 anställda förlorar jobbat när de 33 svenska butikerna läggs ner för gott. Redan under förra veckan stängdes butikerna som nu töms när lokalerna återlämnats till hyresvärdarna.

I Sverige har konkurserna och stängningarna har avlöst varandra under det senaste året, även innan den värsta turbulensen startade.

De stora problemen började märkas i februari när svenska The Body Shops brittiska moderbolag The Body Shop International Limited försattes i rekonstruktion. Kort därefter ansökte The Body Shop om konkurs i bland annat USA, Kanada och Danmark.

Rekonstruktionen i England är också förklaringen till att det gått att hitta en köpare till den svenska verksamheten. Den skulle ha varit klar i maj, men det har inte kunnat ske och det finns fortfarande en stor osäkerhet vad som händer framöver i processen.

– De köpare som varit intresserade tycker det är för osäkert. Man vet helt enkelt inte hur det kommer att sluta och därför har man inte vågat slutföra affären, säger Jonas Premfors och tillägger:

– Vi har förhandlat med flera och framför allt en part var vi i princip i hamn med. Men i slutändan bygger det på att man får till en överenskommelse, inte bara med oss, utan även med England. Problemet är att det är upp till rekonstruktören som inte kan lova vad som kommer hända.

The Body Shop försvinner däremot inte helt från Sverige då de runt 30 franchisebutikerna kommer att drivas vidare som tidigare.

Konkursprocessen är heller långt i från klar och Jonas Premfors tror att den kommer att pågå under hela det här året och även en bit in på nästa.

– Det ser mörkt ut ur den aspekten att man inte funnit någon köpare, med det sagt finns det inget som säger att det kommer bli ett dåligt resultat av konkursen. Tvärtom, den utförsäljning som vi har haft i butikerna har varit fantastiskt bra. Sannolikt blir det en väldigt god utdelning till fordringsägarna i konkursen.

Jonas Premfors utesluter inte att någon part, kanske bland de som tidigare varit med och förhandlat, kommer att vilja driva verksamheten längre fram.

– Lyckas rekonstruktionen och The Body Shop är för sig själv igen, då är förutsättningarna helt annorlunda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094