23948sdkhjf

Secondhand backar i april – men stort försäljningslyft för mode

April var årets hittills svagaste månad för secondhandförsäljningen, men mode gick mot strömmen.

Secondhandmarknaden omsatte under april 1,2 miljarder kronor, vilket kan jämföras med toppnoteringen 1,6 miljarder kronor i mars. Det visar Svensk Handels begagnatbarometer som bygger på svar från konsumenter.

– Den totala secondhand-försäljningen sjönk markant från månaden innan. Det är en tendens vi kunnat ana även på nyförsäljningen. Det är en tendens vi kunnat ana även på nyförsäljningen. Vädret är en viktig faktor, och givet en kyligare aprilmånad är resultatet inte förvånande, säger Maria Mikkonen i ett pressmeddelande.

Trots att april var årets hittills svagaste månad för secondhandförsäljning, fortsätter mode att stå emot trenden med en ökande försäljning.

Modeförsäljningen inom secondhand nådde en omsättning på 465 miljoner kronor i april. Försäljningen i april slår mars omsättning med 30 miljoner kronor. 

Sedan Svensk Handel började mäta begagnatförsäljningen i november har omsättningen i modesegmentet ökat varje månad. 

”Även om andelen konsumenter som har handlat mode secondhand har förblivit relativt stabil, har den genomsnittliga köpesumman ökat något, vilket bidrar till den totala ökningen i försäljningsvärdet”, skriver Svensk Handel. 

Av de rapporter som Svensk Handel hittills publicerat syns en minskning av antalet konsumenter som handlar secondhand. Samtidigt ökar summan för modeinköpen. 

– [...] Det innebär ju helt enkelt att man handlar för en högre summa per månad, och kan ses som ett kvitto på att intresset för second hand fortsatt är stort bland konsumenterna, fortsätter Maria Mikkonen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078