23948sdkhjf

Låg kvalitet på frukt och grönt

Det färg­glada sortimentet i frukt- och grönsaksdisken är ofta ­både näringsfattigt och smakmässigt utarmat, visar en test som Svenska Dagbladet gjort hos fem ­av de största butikskedjor.

Av 33 tomater, som SvD har testat, var 28 så vattenstinna att saften inte skulle duga att göra juice av. Lika illa var det med 18 av 24 morötter. Och analysen av 15 apelsiner och lika många äpplen visade att acceptabel fruktsaft endast kunde pressas ur var tred­je frukt. Av de sammanlagt 120 olika frukter och grönsaker som SvD testat hos kedjorna var 64 ”dåliga” och 56 ”medel”, enligt skalan. Ingen enda nådde upp till betygen ”bra” eller ”utmärkt”. – Det är bra om kvalitetn på frukt och grönsaker uppmärksammas, säger Kristina Mattsson på Jordbruksverket till SvD. Klart godkända produkter hittades bara bland äpplen och ­morötter: Icas Royal gala-äpplen från Sydafrika/Nya Zeeland och Coops och Hemköps morötter. Smaken skilde sig märkbart mellan varorna. – Grönsaker är ett jätteprob­lem i Sverige. Vårt klimat är mer lämpat för rotfrukter och det som importeras plockas omoget, och sedan händer, ja, ingenting, säger stjärnkocken Melker ­Andersson till SvD. Ändå tycker han att det går att få tag i bra närproducerade svenska grönsaker under skörde­säsongen, oftast från speciall­everantörer eller direkt från ­odlaren. – Men det är ett evigt jagande även för oss i krogvärlden. Jag tycker att man borde kunna få upp kvaliteten på importen genom att plocka senare, det är något vi ständigt tjatar om, säger Melker Andersson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062