23948sdkhjf

Här skapas framtidens chefer

UTBILDNINGSSPECIAL En traineeutbildning brukar i de flesta företag nästan uteslutande vara reserverad för nyutexaminerade akademiker. Axfood har dock insett att man redan anställt många duktiga personer som har potential att utvecklas till utmärkta butikschefer.

Under 2005 bestämde man sig för att komplettera sin vanliga traineeutbildning med en butikschefstraineeutbildning riktad till medarbetare som redan jobbar på någon av Axfoods butikskedjor Hemköp, Willys, Willys Hemma, partihandeln Dagab eller Axfood Snabbgross. – Vi startade traineeprogrammet för butikschefer huvudsakligen av tre skäl. Dels vet vi att vi har många duktiga medarbetare som vill utvecklas, dels har vi ett ständigt behov av att anställa kompetenta butikschefer. Vi vill också kunna erbjuda våra medarbetare möjligheten att avancera i karriären, säger Erik Angervall, utbildningsledare och programansvarig för butikschefsprogrammet på Axfoodakademin. Första kullen i Axfoods traineeutbildning till butikschef började i oktober 2005. Tolv butikschefselever togs då in efter en hård gallring. Urvalskriterierna var att man skulle ha jobbat i branschen några år och helst haft en position med ansvar på någon av Axfoods butiker. En annan viktig aspekt var att man skulle trivas och känna för sitt jobb, att vilja utvecklas helt enkelt. Efter den första gallringen gick ett tjugo-tal personer vidare till en andra uttagningsomgång, där traineeaspiranterna under två dagar genomgick en rad olika tester och övningar. Tolv kandidater fick sedan påbörja den ettåriga utbildningen till butikschef. Utbildningen är ettårig och bygger på en rad utbildningsblock, som alla syftar till att skapa lönsamma butiker. Den röda tråden består av åtta konkreta butiksdriftsprojekt som varje elev får vara projektledare för. En projektuppgift kan till exempel handla om att genomföra åtgärder som höjer snittköpet i butiken under en viss period. Ungefär fem dagar i månaden samlas gruppen på Axfoodakademin för utbildning, genomgång, analys och utvärdering av de genomförda projekten. – Upplägget med projektarbeten ger en tydlig koppling till driftsorganisationen och varan i butiken. Genom att dela ut praktiska projektuppgifter får också eleverna träna sig i att vara butikschef och ledare, förklarar Erik Angervall. Andreas Fondell , 25 år gammal från Kristianstadstrakten, har verkligen jobbat sig upp i Axfoodkoncernen. Han började som praktikant på LL:s innan det blev Willys efter ett uppköp. Efter att ha jobbat i flera olika butiker i Skåne är Andreas Fondell numera butikschef för Willys butik i Vellinge, där han har personalansvar för 27 medarbetare. Han blev klar med sin traineeutbildning i oktober 2006. Motsvarade traineeutbildningen dina förväntningar? – Absolut. Jag tyckte speciellt att ledarskapsutbildningen var nyttig. Det gav mig en stor självinsikt och kunskap om samspelet och balansen mellan människa och resultat. Tack vare traineeutbildningen känner jag mig ganska trygg som chef och ledare. Traineeutbildningen gav mig verktyg för att få alla att dra åt samma håll, säger Andreas Fondell. Läs mer om utbildningar i Dagens Handel vecka 7 – ute nu!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079