23948sdkhjf

Heta frågor att ta över för ny handelsminister

Sten Tolgfors som blev ny försvarsminister i veckan har under sin tid som handelsminister varit engagerad i frågor om socialt ansvar. Den som nu tar över ministerposten efter honom hamnar mitt i en het debatt. Avgående Handelsministern Sten Tolgfors vet vad som är Sveriges viktigaste handelsfrågor.

På försommaren i år träffade Sverige ett avtal med Kina om att de båda länderna gemensamt ska arbeta för att företagen ska ta ett större socialt ansvar.


Vad innebär Sveriges CSR-avtal med Kina?


– Avtalet är en bra grund för resonemang kring CSR-frågor. Redan dagarna efter undertecknandet genomfördes ett seminarium tillsammans med kinesiska regeringsrepresentanter. Vi har också utsett en svensk ambassadör för globala ansvarsfrågor, Elisabeth Dahlin, som finns på UD i Stockholm.


Hur påverkas den ekonomiska utvecklingen när företagen tar större socialt ansvar?


– Väldigt mycket. Flera hundra tusen kineser arbetar direkt i svenska företag eller hos underleverantörer till dem. Att de anställda behandlas med respekt är viktigt. Dagens anställda är morgondagens konsumenter, så det gäller att behandla anställda med respekt. Frivilligt ansvarstagande är den nya tidens marknadsbyggande. Svenska och europeiska konsumenter bryr sig allt mer om CSR-aspekter. Handelsavtal ger formellt tillträde till marknader, men det reella tillträdet får bara den som har marknadens förtroende.


– Svenska företag betraktar investeringar i ansvarsfull produktion som just goda investeringar, inte bara som kostnader. Kinesiska företag har också börjat förstå att det är ekonomiskt effektivt att skapa goda arbetsförhållanden eftersom produktionen blir mer välorganiserad.


Har larmen om farliga kinesiska produkter påverkat de kinesiska företagens inställning?


– Ja, jag ser larmen ur den aspekten. Kineserna ser allvarligt på larmen om giftig tandkräm och bly i leksaker. När jag var i Kina på försommaren uppenbarades att tegelbruk använde tvångsarbetskraft. Den kinesiska allmänheten reagerade starkt.


Får de veta sådant?


– Ja, det kommer ut. Det finns en insikt om att CSR-arbetet är viktigt för landets ekonomiska utveckling, så skandalerna döljs inte längre.


– Ett kraftfullt CSR-arbete är också viktigt för att motverka protektionism. Om inte företagen frivilligt tar ansvar kan det komma bojkottkrav och importhinder.


Hur påverkas världsekonomin när Kina utvecklas förbi lågprisleverantörstadiet?


– Kinesernas strävan är att bli en mer innovationsdriven ekonomi. Den utvecklingen innebär att kinesiska företag börjar lägga ut produktion i länder med ännu lägre kostnader som i sin tur får del av den globala välståndsökningen. Indonesien är ett exempel. De ökar exporten med 30 procent per år just nu.


Hur ser du på importens betydelse för Sverige?


– Importen är nödvändig för att Sverige ska fungera som exportland. Importen håller också ner konsumentpris, räntor och inflation och ökar reallönerna.


Hur agerar Sverige i EU?


– Sverige tar strid för frihandel. Jag tror att nästa stora diskussion inom EU blir just hur begränsningar som antidumpingtullar och kvoter skadar den europeiska ekonomin. Kommerskollegium har tagit fram en extremt intressant rapport som visar hur åtgärder mot kinesiska skor slår i verkligheten. Den visar att 70 procent av värdet i en kinatillverkad sko skapas någon annanstans. Design, marknadsföring, och råvaror kan komma från ett EU-land. Det är alltså inte de kinesiska producenterna som skadas mest, utan de inhemska företagen. Rapporten visar också att varje krona som EU lägger ner på att skydda europeiska företag ger åtta kronor i skada för europeisk ekonomi. Importörer och konsumenter drabbas, men EU ser bara till vissa tillverkares intressen.


Du var nyligen i Indien, vad gjorde du där?


– Vi öppnar en ny svensk-indisk handelskammare i nästa vecka. Vi kommer också att fortsätta på CSR-spåret och träffa svenska företag som är verksamma i Indien. Problematiken är likartad i Kina och Indien. Vi ser att både Kina och Indien kan öka sin import från Sverige. Att komma tillrätta med miljöproblem är en viktig sak Sverige kan hjälpa Kina och Indien med. Vi ser också att det finns ett starkt intresse från både indiska och kinesiska företag att investera i Sverige.


Fotnot: CSR står för Corporate Social Responsability.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065