23948sdkhjf
Annons

Alla har något att lära av kedjeföretagen

I månadens krönika hyllar Mats Wallin kedjeföretagen. De bästa, trots att man kan klassificera dem som ”humanistiska diktaturer” eller ”demokraturer”, följer en rytmik som påminner om naturens, skriver han.
Min fascination för kedjeföretag började redan på 1970-talet när jag läste om franchising. Företeelsen från USA, som startade på 1850-talet av Singer symaskiner, var nu äntligen på väg till Sverige. För mig blev det en våldsam förälskelse som har varat i hela 40 år. Jag har provat på det mesta inom kedjeföretag; bland annat som marknadschef, vd, styrelseledamot, enhetschef, leverantör och så vidare.

Det var inte bara den juridiska samarbetsmodellen som fångade mig utan framför allt hur man jobbar med den interna kommunikationen i bra franchisesystem. Det är teorier och tänkande som jag med framgång använt när jag också arbetat i och tillsammans med frivilliga kedjor, mångfilialkedjor och mixade kedjor.

Jag brukar säga att de bästa kedjeföretagen är mycket ”humanistiska diktaturer” där medarbetarna stortrivs och utvecklas, trots att medarbetarna ytligt sett är styrda av ett koncept och ”inte har så mycket att säga till om”.

Två grundläggande faktorer hos bra kedjeföretag har intresserat och inspirerat mig. Den ena är att i kedjeföretag har man en extremt sund inställning till centralisering och decentralisering. Varje uppgift ska utföras där det är smartast, och alla ska och måste förstå och känna för det. Strategisk konceptstyrning sker centralt, liksom support- och utvecklingsfunktioner, medan i möten med kunder finns ett stort mått av entreprenörskap – decentralisering.

Den andra är att kittet i en kedja är den interna kommunikationen – dialogen.
Många företag och organisationer har ett grundproblem och det är att man ser huvudkontoret som en centralmakt med ”planeterna” kretsande runt i givna banor. Det fattar de bästa kedjeföretagen som har mycket platta kommunikationshierarkier och okonventionella vägar för dialog, för att få människor att växa och trivas.

De bästa kedjeföretagen, trots att man kan klassificera dem som ”humanistiska diktaturer” eller ”demokraturer”, följer snarare en rytmik som påminner om naturens. Man inser verkligen att centrum är ett tomrum kring vilket allt kretsar; butiker, regioner, styrelse, ledning, marknad, produkt, administration. Det är detta tomrum där alla har lika värde, huvudkontoret är inte viktigast, som är systemets avgörande punkt, det är därifrån samspelet mellan dem utgår som sedan utmynnar i en ytligt sett hård konceptstyrning.

Alla företag, även utanför detaljhandeln, har något att lära av de bästa kedjeföretagen.

Mats Wallin, retailkonsult, Unlimited communication
Kommentera en artikel
Annons
Annons
Annons
Utvalda artiklar

    Nyhetsbrev

    Sänd till en kollega

    0.062