23948sdkhjf

Panaxiahärvan: Svensk Handel kräver bättre kontroll

Dagens Handel seminariedag Scandinavian Retail Forum avslutades med att Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer intervjuades av Dagens Handels chefredaktör Thomas Karlsson om turerna i Panaxia-härvan.
Dagens stora nyhet var att Panaxia avvecklas då konkursförvaltaren inte kunnat hitta en köpare.
PerGeijer gav en bakgrund till den uppkomna situationen:
Under en följd av år har Panaxia använt de dagskassor som hämtats hos handlarna till att betala löner, bilar, och allt annat som hör till driften. Det uppkom en brist som var fullt synlig i bokföringen. Bristen blev större för var dag som gick. I våras blev Panaxias grundare och företagets ekonomichef häktade för förskingring.
Den nya ledning som tillträdde i våras försökte få till en nyemission för att täcka bristen, som vuxit till över 300 miljoner kronor. Nyemissionen misslyckades då en av storägarna hoppade av.
- Min bedömning är att den nya ledningen gjorde allt de kunde. Hade emissionen lyckats så skulle bolaget med stor sannolikhet ha klarat sig, säger Per Geijer.
Han förklarar att det först när konkursen var ett faktum kom fram att handlarnas pengar har inte varit separerade från bolagets, så handlarnas dagskassor sögs rakt in i Panaxias svarta hål.
Thomas Karlsson:
-Hur stor är sannolikheten att handlarna får tillbaka sina pengar?
Per Geijer:
- Svårt att säga nu. Eftersom dagskassorna inte är separerade jämställs handlarnas krav med andra fordringsägares. Just nu är det svårt att se vart pengarna tagit vägen. Det finns inga besked och det är allvarligt för handlarna, de behöver veta hur mycket de kan få tillbaka och när, så att de ska kunna be sin bank om kredit för att klara exempelvis leverantörsskulder.
TK:
- Vad ska drabbade handlare göra?
PG : Polisanmäla, och framföra sina krav till konkursförvaltaren. Polisanmälan är till för att handlaren ska ha större chans att få tillbaka momsen på det stulna beloppet.
TK: Vilka är de mest akuta problemen att lösa nu?
PG : Många handlare kommer att stå utan kontanthämtning från måndag i nästa vecka. Det är osäkert om de två kvarvarande bolagen Loomis och Noka har resurser att ta hand om alla. Det är också så att de gör en riskbedömning – de butiker som inte känns säkra att arbeta i kan få nobben.

Per Geijer har under de senaste dagarna uttalat sig i media om den bristande kontrollen av värdetransportbolagen. Det har han fått en del kritik för, men under utfrågningen i dag backade han inte från sin ståndpunkt:
- Panaxia körde utan tillsyn från Finansinspektionen. Loomis och Noka står under en viss men mycket bristfällig tillsyn. Om branschen ska få tillbaka förtroendet måste staten kliva in och skapa en bankliknade kontroll.
Det har egentligen varit naivt att helt överlåta en så viktig samhällsfunktion åt tre privata aktörer utan ordentlig kontroll.
Per Geijer framhåller också att det måste finnas ett robust, kontrollerat och pålitligt system om ett par år, när alla kontanter i Sverige, 100 miljarder kronor, ska bytas mot nya sedlar och mynt.
TK: Borde inte affärsbankerna eller Riksbanken ta ansvar för kontanthanteringen?
PG : Nej, det nuvarande systemet är bättre, men det måste till en mycket mer noggrann kontroll.

TK : Till sist undrar alla förstås hur detta kunde hända? Bristerna var ju som du sade tydliga i bokföringen… Varför reagerade inte revisorer och ägare?
PG : Alla har sett det i årsredovisningen, men ingen har fattat vad det stod. Revisorer har inte reagerat. Frågan är om det är lagligt att inte sätta in dagskassorna direkt på handlarnas konton. Det skulle kunna vara reglerat i avtal, men de avtal vi har sett innehåller inte tillåtelse att använda de hämtade kassorna till annat. Men allt det där får Ekobrottsmyndigheten undersöka.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063