Skobutikerna pressas av e-handeln
I takt med att svenskarna handlar allt mer av sina skor på nätet, hårdnar pressen på de fysiska skobutikerna. Brandos, Zalando och Heppo har på kort tid seglat upp som hungriga aktörer redo att kapa åt sig andelar på en marknad som inte växer.
Dagens industri beskriver i sin måndagstidning en skobransch i förändring. I fjol handlade svenskarna skor för cirka 13,6 miljarder kronor, enligt Gfk. 6,4 procent av detta står näthandeln för. Föregående år köptes skor för 13,1 miljarder och 4 procent såldes på nätet.
- Det har kommit många fler aktörer som säljer skor på nätet och de har varit mediaintensiva. Samtidigt har många av de stora skoföretagen startat webbshoppar så det är naturligt att andelen onlineförsäljning växer, säger Ylva Isaksson , marknadsundersöare på Gfk Sverige till tidningen.
Marknadssituationen är en utmaning för såväl små handlare som stora Nilson Group med kedjorna Din Sko, Ecco, Skopunkten, Nilsons och Jerns. Nilson Groups resultat föll kraftigt förra året, från 185 miljoner kronor till 80 miljoner kronor efter skatt.
- Det var en kombination av tuffare konkurrens, början på en svagare konjunktur och att det inte blev någon vinter. Det gjorde att vi sålde dåligt i den delen av kollektionen, säger Nilson Groups vd Ingela Larsson till tidningen.
Hon tror på fortsatt tuffa skotider:
- Konkurrensen är större än för ett antal år sedan. Det gäller för oss att hänga med i kundernas köpbeteende som förändras ganska snabbt nu.
Det var först i somras som Nilson Group drog igång e-handel. På webbshopen Put Feet First kan kunderna handla skor från DinSko, Ecco, Nilson Shoes och Skopunkten.
Tre stora på nätet
Tidningen lyfter fram tre skoaktörer på nätet.
Störst i Sverige är Brandos har sedan starten i Stockholm 2006 vuxit till över 120 anställda och säljer på nio marknader i Europa. Brandos omsatte 347 miljoner kronor räkenskapsåret 2011/2012.
Tyska Zalando har Kinnevik som delägare och säljer över hela Europa. Cdonägda Heppo har på två år ökat sin omsättning till 71 miljoner kronor förra året.
Di påpekar att varken Brandos eller Heppo ännu så länge tjänar några pengar.