Byggstrejk hotar
Byggnads sa nej till medlarbudet. Byggstrejken rycker därmed närmare och kan komma att beröra flera handelsbyggen.
I slutet av februari lade Byggnads varsel om stridsåtgärder mot Sveriges Byggindustrier. Dessa stridsåtgärder kan nu träda i kraft imorgon, tisdag. Varslet har också utökats med åtgärder som träder i kraft 20 mars.
Om strejken blir ett faktum tas 3 000 byggnadsarbetare ut i strejk. Bland annat berörs flera handelsbyggen. Bland dm finns Ikanos byggen i Borlänge, Östra Torp och Kungens Kurva. Även bygget av Töcksfors shopping och Saluhallen Kvillebäcken i Göteborg skulle beröras av strejken.
Ansvaret för underentreprenörer
Bakgrunden är de pågående förhandlingarna om nytt kollektivavtal på byggindustrins område. Avtalet löpte ut sista februari och parterna har, trots medlarinsatser, ännu inte kommit överens.
En knäckfråga har varit underentreprenörskedjorna. Byggnads talar om "ordning och reda" och vill att huvudentreprenören ska ta för ansvar för underentreprenörerna vad det gäller löner och arbetsvillkor.
"Upprörd och arg"
Sveriges Byggindustrier, som sa ja till medlarbudet, hävdar att det mötte båda sidors krav om arbetsmiljö och ordning och reda. Förslaget går bland annat ut på att parterna gemensamt ska utveckla överblickbara entreprenadkedjor som ska göra det lättare att kontrollera vilka entreprenörer som finns på arbetsplatsen och vem som har beställt arbete av vem.
- Jag är mycket upprörd och arg. Budet är väl avvägt och medlarna har på ett skickligt sätt tagit både Byggnads och våra krav på allvar. Sveriges Byggindustrier säger ja fastän vi inte fått igenom flera av våra krav, säger Mats Åkerlind , vice vd och förhandlingschef Sveriges Byggindustrier i ett uttalande.
200 miljoner om dagen
Byggnads håller inte med om den verklighetsbeskrivning och saknar konkreta förslag när det gäller huvudentreprenörsansvaret, arbetsmiljöfrågorna och arbetstidsförkortning
- Vi är besvikna över att medlarna inte har lyckats lösa att i avtalet formulera hur huvudentreprenören får utökat ansvar för underentreprenörerna. I medlarnas bud finns bara förslag på hur det ska hanteras vid sidan av och det är åtgärder vi redan sett är otillräckliga, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.
Sveriges Byggindustrier har räknat på den övergripande kostnaden för strejken och kommit fram till att samhällskostnaden blir 200 miljoner kronor per dag.