Importörer tror på bättre tider
Importföretagen ser ljust på 2013, trots att handelsvolymen med importerade varor sjönk förra året. Dagligvaru- och klädimportörer är mest optimistiska.
Trots det tror fler än hälften av företagen som tillfrågats i Importbarometern att importen ökar de närmaste året.
– Importen hänger ihop med konsumtion och export. Många av företagen känner att det finns en efterfrågan från de båda och då finns det inte någon anledning att dra ner på importen, säger Maria Sandow, chef för utrikesenheten på Svensk Handel till Dagens industri.
Matvaruhandeln är den bransch som är mest hoppfull inför importåret 2013.
– Det beror på den ökade mat- och hälsotrenden, säger Maria Sandow.
Hälften av företagen drar ner på importen med hänvisning till den starka kronan.
– Vi reser mycket och handlar allt mer på internet från till exempel europeiska och amerikanska sajter. Importörer konkurrerar alltså med ökat resande och e-handel vilket pressar priserna, säger Maria Sandow.
Den upplevda ökade regelbördan sätter käppar i hjulet för många importföretag, trots regeringens och EU:s ambitioner att minska krånglet.
– Lite förvånande är Norge det näst krångligaste land att importera från, efter Ryssland. Det bottnar antagligen i att Norge inte är med i EU, säger hon.
Bland företag som handlar med kläder, väskor och skor tror 56 procent på en ökade import. De minst optimistiska är möbelimportörerna bland de fem delbranscher, Dagligvaror, Industriprodukter, järn och bygg, beklädnad och möbler, som undersökts. 39 procent av dem tror på ökad import 2013, enligt Importbarometern.
399 personer har svarat på enkäten som Sveriges Importörer/Svensk Handel har skickat ut. 82 procent av dem är vd:ar och ägare till importföretag.