Guldrån med yxa
I lördags var det dags igen. En guldaffär rånades i centrala Stockholm. På sistone har guldrånen hamnat i fokus.
Guldsmedsrån är en storstadsföreteelse som triggas av höga guldpriser, bristen på andra objekt att råna och möjligheten att snabbt omsätta guldet till kontanter.
- Guldsmedsrån ses också som ett accepterat brott i kriminella kretsar, konstaterar Svensk handels säkerhetschef Per Geijer .
Om guldrånen tidigare drabbade de större guldsmedskedjorna är det nu de mindre, fristående guldsmedsbutikerna som råkar illa ut.
Spektakulära guldrån
Det har skrivits mycket kring guldsmedsrån på sistone. Ett av de mest uppmärksammade är rånmordet på Reimersholme i Stockholm där guldsmedshandlaren och hans fru hölls som gisslan hemma samtidigt som rånarna åkte till butiken med nyckel och koder. Det hela slutade med att mannens höggs till döds.
- Det här rånet har få paralleller till guldsmedsrån i övrigt, säger Per Geijer och fortsätter:
- Men faktum är att guldrånarna allt mindre drar sig för väpnade konfrontation med polis.
Han tar exemplet från i höstas där ett guldrån på Östermalm i Stockholm slutar med att polisen avlossar skott in i en styrketräningslokal. I januari i år avled en guldrånare i Södertälje av de skottskador han fått av polisen.
Fler rån första kvartalet
Men färsk statistik från Brå visar ändå att det under första kvartalet har rapporterats något färre guldrån än under samma period förra året - även om skillnaden är liten.
Men totalt sett har antalet butiksrån ökat hittills i år. Speciellt har apotek och elektronikbutiker drabbats.
Under första kvartalet anmäldes 216 butiksrån. Det är 14 fler än under januari till mars 2012. I 76 fall användes skjutvapen, och det är fler än förra året.
Det ger en totalt rånuppgång på åtta procent, men Per Geijer vill ändå tona ner siffrorna:
- Ett kvartal är kort tid. Det såg likadant ut förra året, med en ökning av rånen i början på året. Det planade sedan ut.