23948sdkhjf

Minst för kronan i Norden

Prisjämförelsesajten Pricerunner har jämfört var svensken får mest och minst för sina shoppingkronor. Dyrast är de nordiska huvudstäderna, med Oslo i toppen. Mest shopping för den svenska kronan blir det i Indien, Warszawa och Kapstaden.
Det visar den återkommande undersökningen från prisjämförelsesajten Pricerunner som för tolfte året i rad låtit jämföra priser på 25 produkter och tjänster i 32 städer i världen.

För svensken är indiska Mumbai fortfarande den mest prisvärda shoppingvistelsen och staden har dessutom blivit än mer fördelaktigt för svensken att shoppa i sedan i fjol. Bangkok, förra årets näst billigaste stad och svenskarnas vinterfavorit, har tappat från förra året mot både Kapstaden och Warszawa som seglat upp på en andra- respektive tredjeplats. Bangkok är i år den fjärde billigaste shoppingstaden.

Öststäderna Prag (5) och Vilnius (6) har också placerat sig bättre sedan förra året på listan. Där ligger priserna ligger i genomsnitt 30 procent lägre än på hemmaplan. Likaså har Dublin (9) och Aten(11) blivit billigare jämfört med i fjol.

Dyrare i New York

Den ständigt populära shoppingmetropolen New York har däremot blivit dyrare sedan i fjol. I fjol var det billigare än på länge för svensken att åka hit. Men nu har staden har gått från att ha varit tredje billigaste till att nu placera sig på trettonde plats över dyrast i världen. En bidragande faktor är att dollarn stärkts sedan förra året.

– Svenskar reser som aldrig förr och många har bokat långresor till jul där det går att fynda när det kommer till shopping. Den mest prisvärda shoppingen sker utanför Europa men det är kul att se att det finns bra shopping nära. Om man har en liten plånbok men ändå vill lyxa till det lite får man mycket för pengarna i närliggande Polen och Litauen, säger Stefan Ny , marknadschef på Pricerunner.

Dyrast i Norden
Samtliga fem nordiska huvudstäder finns med på topplistan över dyrast resmål i världen.

Efter Osloi toppen, som dessutom blivit dyrare sedan i fjol, följer Köpenhamn, Stockholm samt Helsingfors och Reykjavik.

Stockholm, tredje dyrast i undersökningen, har även blivit något dyrare än förra året.
Tokyo som hade den näst dyraste shoppingen i fjol hamnar i år i mitten på listen (16), bland annat till följd av att valutan minskat mot svenska kronan.

Brasilianska Sao Paulo som blivit ett av de hetaste resemålen, speciellt med ett stundande fotbolls-vm, var i fjol topp tre bland de dyraste städerna. I år har staden blivit avsevärt billigare och har gått från att ha varit tredje dyrast till att placera sig i mitten av listan (15).

Fikat dyrt i Svedala
Prisjämförelsesajten har också tittat på produkter. Staden är dyrast att inhandla teknik i på listan. Billigaste tekniken hittas i Japan eller New York. Buenos Aires är listans dyraste stan att inhandla teknik i.

Sverige placerar sig i mitten på teknik-listan.

Den fikasugna gör bäst i att ta med en termos till Köpenhamn då staden är dyrast i världen i att inhandla en kopp kaffe i (46 kronor). Stockholm placerar sig i år som femte dyraste kaffestad.

I Oslo, som totalt sett är den dyraste shoppingstaden, ska man däremot passa på att köpa blöjor. Ett priskrig har gjort att det är överlägset billigast att shoppa blöjor där. Att gå på bio är dyrast i Danmark och billigast i Indien, faktum är att du kan gå och se fem filmer i Indien för priset av ett biobesök i Danmark.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08