23948sdkhjf

Importföretagen tror på fortsatt uppgång

En majoritet av importföretagen tror på ökad import under de närmaste sex månaderna. Det visar Svensk Handels importbarometer som mäter optimismen bland 230 importerande medlemsföretag.
Svensk Handel skriver i ett pressmeddelande att optimismen bland företag som importerar maskiner och andra varor till industrin är stor. Det beror på en positiv industrikonjunktur. Sämre går det för importörer av hemtextil, kläder och skor där framtidstron har sjunkit under sedan sommaren.

Kina är alltjämt det land från vilket flest företag tror att importen kommer att öka. USA ser däremot ut att tappa mark. Inom EU förutspås framför allt importen från Tyskland och Italien att öka. Svagast importutsikter får Danmark och Frankrike.

Längre leveranstider
– Allt fler företag svarar att leveranstiderna för importerade produkter har blivit längre. Det kan vara ett tecken på ökad aktivitet och uppåtgående konjunktur i producentländerna. Sannolikt påverkas leveranstiderna även av ett efterfrågetryck inför julhandeln, säger Maria Sandow, chef för Svensk Handels utrikesenhet.

Betalt för utebliven kontroll
I importbarometern ställdes denna gång även enkätfrågor om myndigheternas kontroll och tillsyn. De flesta av importföretagen har inte blivit föremål för någon granskning under det senaste året. Samtidigt svarar 13 procent av företagen att de har blivit fakturerade för tillsyns- eller kontrollavgifter trots att myndigheterna inte har genomfört någon kontroll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078