Lokalhyror blir en het fråga under 2014
Med Svenska Dagbladets boräntekarta som förebild har under hösten hyreskartan. se startat. Syftet är att göra lokalhyrorna mer transparenta. Sajten vänder sig till företag i allmänhet, men har också en egen sektion för butikslokalhyrorna. Här kan butikerna skriva in sin lokalhyra och snabbt se hur den ligger i nivå i förhållande till grannbutikernas eller i det konkurrerande köpcentrumet.
Det är inte bara den svaga försäljningen i detaljhandeln som är problemet för butiker och fastighetsägare. Konsumentens nya shoppingmönster, där allt större del av affärerna går via e-handeln påverkar också butikslokalerna. Hur kommer framtidens gallerior, köpcentrum och stadskärnor egentligen se ut? Blir butikerna färre, blir de fler och mindre eller kommer galleriorna att fyllas av stora showrooms där kunderna beställer varorna via egna mobiler eller butikens datorer?
De ändrade shoppingvanorna och ökande e-handeln kan slå åt båda håll: både ökad efterfrågan på lokaler i bra läge i storstad för shoowrooming eller minskat lokalbehov överlag.
En vanlig hyresform idag är den omsättningsbaserade hyran. En av fördelarna med omsättningshyran är att handlaren och fastighetsägaren tar risken tillsammans, vilket kan vara en fördel för handeln i en lågkonjunktur. Men den hyresformen tappar sin tydlighet när även fysiska butiker startar e-handel. Vad ska räknas in i butikens omsättning, endast det som säljs i butikslokalen eller även e-handeln? Och vem ska sköta beräkningen av detta?
Mycket tyder nu på att omsättningshyrorna är på väg bort. Frågan är nu vad som kommer i dess ställe. Blir det en fast hyra? Somliga fastighetsägare kallar den minimihyra - frågan är om det förutsätter den ett tak med maxhyra? Kritiker menar att minimihyra ofta egentligen är lika med en marknadshyra och som regelmässigt sätts högt.
Omsättningshyran har gjort att ett köpcentrum har kunnat laborera med olika konstruktioner för olika branscher, där man exempelvis har tagit ut större andel omsättningshyra för servicehandeln, som säljer förhållandevis mycket på liten yta. Kommer man nu att göra på samma sätt med fasta hyror och även sätta dessa branschvis?
Det finns fortsatt många frågor när det gäller framtidens lokalhyresavtal. Med mer transparens i hyresfrågorna finns det möjlighet till en bra och tydlig debatt som gynnar både handeln och fastighetsägarna.
Ledare i Dagens Handel 50-52