Lag mot bluffakturor föreslås
En ny utredning förslår att det blir straffbart att skicka ut falska fakturor. Brottet benämns "grovt fordringsbedrägeri", och det föreslås ge fängelse i mellan 6 månader och 6 år. Utredningen föreslår också en skärpning när det gäller småstölder.
Förslaget innebär att det kommer att räcka med att bluffakturor skickas ut för att ett brott ska ha begåtts. Ingen behöver ha lurats att betala, eller ens mottagit betalningskravet, för att det ska vara straffbart. Det ska enligt förslaget räcka med att gärningsmannen har haft för avsikt att lura mottagarna.
Brottet kommer att kunna ge fängelsestraff i upp till sex år, vilket visar att utredningen ser mycket allvarligt på den här typen av brott.
Svensk Handel välkomnar förslaget:
– Vi har länge saknat ett effektivt skydd mot bluffakturor. År efter år har bedrägerierna mot Sveriges företagare fortsatt och de ansvariga har kunnat lura till sig miljardbelopp utan någon större risk att åka dit. Nu hoppas vi på ett snabbt riksdagsbeslut så att fler av dessa kriminella kan hamna bakom lås och bom, säger Anders Thelin , jurist på Svensk Handel i ett pressmeddelande.
”Snatteri” försvinner
Utredningen har även haft i uppdrag att se över lagstiftningen om snatterier och butiksstölder. Bland annat föreslås att ordet snatteri stryks ur lagen och ersätts med begreppet ”ringa stöld”. Svensk Handel har länge drivit på för en förändring och ställer sig bakom förslaget.
– Ordet snatteri för tankarna till obetydliga tillgrepp av till exempel en chokladkaka eller en läsk. Men eftersom domstolarna har bestämt att stölder för ända upp till 1000 kronor ska benämnas som snatteri är det inte längre det bagatellartade brott som ordet ger sken av, säger Anders Thelin.
Inget förslag om tillträdesförbud
Utredningen har vägt fördelar och nackdelar med att införa en ny lag om tillträdesförbud till butiker. Svensk Handel vill att en sådan lag införs som gör det möjligt för handlare att porta återfallsförbrytare från butikerna.
Utredningens bedömning är att det finns skäl som talar både för och emot att införa en sådan lag, men att de principiella skälen emot är starkare. Därför landar utredningen i att lagen inte bör ändras. Trots det finns det en alternativ lösning i utredningen om hur en lag skulle kunna se ut.
– Vi är besvikna. Det finns en stor frustration och uppgivenhet bland handlare över att de inte kan hindra personer från att begå upprepade brott i butikerna. På liknande sätt som huliganer kan stängas ute från fotbollsarenor borde butikerna ha rätt att freda sig, säger Anders Thelin