23948sdkhjf

Omsättningshyrorna på väg bort

Svenskarnas nya shoppingvanor får inte bara butiksägare utan också hyresvärdar att tänka om. I spåren av ökad e-handel kan den omsättningsbaserade hyran vara på väg bort.
Diskussionen kring handelns hyror är hetare än någonsin. Dagens handel har i det senaste numret av papperstidningen talat med några företrädare för fastighetssidan.

Spekulationerna om vad handelstrenderna - med bland annat lavinartat ökande e-handel - kan få för konsekvenser för lokalbehov, och därmed hyror, är många. Det finns flera motstridiga tendenser.

Större - och mindre- ytor

En ökande e-handel kan påverka hyresmarknaden på många sätt, flera diametralt motsatta.

Just nu är trenden att att e-handlare också etablerar fysiska butiker, nu senast har till exempel Babyshop, nät-kosmetikbutiken Eleven och Royal Design gått den vägen.

Man kan också tänka sig retailföretag som vill ha större ytor på bra lägen, för få - men i gengäld rymliga - showroom. Eller kedjeföretag som nöjer sig med bantade butiksytor.

– Framöver kommer det också att behövas ytor för butiksgemensamma utlämningsställen för varor som beställts på nätet, säger Mattias Celinder på Atrium Ljungberg.

Han är chef för affärsområdet handel hos fastighetsbolaget som bland annat har Sickla köpkvarter, Malmös Mobilia och Uppsalas Gränby Centrum, Forumgallerian och Rådhuset i portföljen.

Omnikanal ger fasta hyror

Svårigheten att identifiera vilken kanal som försäljningen har skett, kan göra att hyresvärdarna överger systemet med omsättningshyror till förmån för fasta dito.

För hur ”bokförs” egentligen det köp som kunden gör från sin egen mobil, stående i butiken, betalar mot faktura och sedan får hemskickat? Eller ska en hel kedjas e-handelsförsäljning spridas ut på samtliga kedjans butiker och därmed bilda grund för omsättningshyran i var enskild butik?

- E-handeln gör definitivt att omsättningshyrorna hamnar under luppen. Jag tror att i långa loppet kommer den kontraktsformen att fasas ut, i vart fall i de butiker som förenar fysiska handel med e-handel, säger till exempel Tomas Kruth , expert på stadsutveckling hos organisationen Fastighetsägarna.

Mattias Celinder är inne på samma linje:

– Det är en komplicerad fråga. Rent teoretiskt kan man fråga sig om omsättningshyran inte blir så viktig i framtiden. Kanske är det då bättre med en minimihyra. Då spelar det ingen roll var kunden handlar och var hon betalar.

Läs mer i årets sista nummer av Dagens handels papperstidning!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063