Julen - en säkerhetsfråga
Högt tempo, många varor i omlopp och strida kundströmmar. Men julhandeln är inte bara glitter och glädje. Butiksstressen i julhandeln ger extra säkerhetsutmaningar.
– I butiker är det ofta mycket gods kring jul vilket innebär att till exempel brandrisken ökar. Många paket i trånga utrymmen gör det också svårt för personalen att sköta sitt jobb, säger Per Geijer.
Även bedrägeri- och inbrottsriskerna ökar och butiken måste möta det med en höjd beredskap.
Identitetsstölder
Butiker drabbas allt oftare av bedrägerier och identitetsstölder. Kreditköp och beställningar i falskt namn, nyttjande av falska identitetshandlingar och försök till att hämta ut varor där namnet på legitimationen är ett annat än mottagarens är några de mest förekommande bedrägerierna.
Per Geijer listar vilka punkter som bör ingå i en kontroll av identitetshandlar:
Kundens utseende stämmer överens med fotot på id-handlingen
Åldern verkar riktig (koll mot personnumret)
Id-handlingen är hel och i originalskick
Giltighetstiden inte är passerad
Namnteckningarna stämmer överens (i de fall namnteckning ska lämnas)
Stölder i butik
Med ett stort antal stöldbegärliga paket i butiken ökar risken för stölder och inbrott. Butikens skalskydd måste därför ses över, säger Per Geijer:
Kontrollera att alla lås uppfyller försäkringsbolagets krav
Se till att vred inte används på insidan av ytterdörrarna. Det ska vara nyckel även från insidan
Fundera på om fönster behöver förstärkas med galler eller jalusier
Kontrollera att inbrottslarmet fungerar och att emballage eller paket inte täcker för rörelsedetektorer
Se till att personalen är uppmärksam på om någon beter sig misstänkt kring någon försändelse. Vanligt är att bedragaren beställer varor i falskt namn och hör med butiken om försändelsen kommit fram. När försändelsen kommit till butiken genomförs ett inbrott under natten då de tar med sig "sitt" paket. Vid misstanke om förestående inbrott kontakta polisen eller placera särskilda försändelser på säker plats, exempelvis i säkerhetsskåp
Brand i butik
Med många varor i butik ökar risken för brand. Det medför att en del butiker får platsbrist, vilket ökar risken för brand. Brännbart material får aldrig placeras direkt under lysrör eller lampor. Håll minst en meters avstånd, betonar Per Geijer.
Andra källor som kan orsaka brand är; skadade eluttag, tillfälliga spotlights, värmefläktar, levande ljus och spisar
Skadade eluttag och andra uppenbara brister måste åtgärdas snarast möjligt, de kan orsaka brand eller personskador även om det inte finns något brandfarligt i närheten
Se även över butikens brandskydd i form av sprinkler och brandsläckare. Se till exempel till att placera brandsläckaren så att den är åtkomlig vid eventuell brand