23948sdkhjf

Färre ungdomsjobb med höjda arbetsgivaravgifter

Höjningen av arbetsgivaravgiften för unga från första augusti har redan gett utslag i statistiken. Det skriver Svensk Handels vd Karin Johansson i en debattartikel.
Samtidigt som många unga via sitt sommarjobb får chansen att ta de så viktiga första stegen in på arbetsmarknaden försvårar regeringen för morgondagens unga att få sitt första jobb, skriver Karin Johansson i debattartikeln.

"Den första augusti höjdes prislappen på att anställa ungdomar när regeringens första höjning av arbetsgivaravgiften för unga infördes. Sedan den första maj har avgiften legat på tio procent, nu höjs den till 25,46 procent. Den första juli nästa år planerar regeringen dessutom en ytterligare höjning till 31,42 procent – en tredubbling jämfört med idag" skriver hon.

Handelns företag har länge varnat för att detta kommer att minska möjligheterna att anställa unga.

I Svensk Handels handelsbarometer för april svarade hälften av handlarna att de kommer att behöva stoppa nyanställningar eller minska antalet anställda om höjningen skulle bli ett faktum.

"I grunden är det enkel matematik – när det blir dyrare att anställa kommer färre jobb att skapas" skriver Karin Johansson och hon framhåller att handelns kan tappa sin roll som jobbskapare för unga.

Fler varsel
"Redan i förra veckan såg vi de första oroande tecknen när mörka varselsiffror för handeln kom från Arbetsförmedlingen. Under första halvåret i år varslades hela 3 851 personer om uppsägning inom parti- och detaljhandeln. Det motsvarar en ökning på nästan 80 procent jämfört med förra året. Ökningen beror inte enbart på regeringens planerade höjning av arbetsgivaravgiften för unga, men att det är en av huvudförklaringarna råder det inget tvivel om", skriver hon.

Digitalisering pressar
Lägre arbetsgivaravgifter för unga har kritiserats hårt - kritikerna hävdar ofta att företagen enbart ser till sitt eget vinstintresse.
Karin Johansson framhåller att frågan ska ses i ljuset av att digitaliseringen utsätter handeln för knivskarp konkurrens som leder till pressade priser och vikande lönsamhet: "Om pengarna inte räcker till finns ingen annan utväg än att minska personalstyrkan. Lönerna är inte flexibla nedåt."

Dra tillbaka
Hon lyfter också fram den SCB- statistik som visar att cirka 100 000 nya ungdomsjobb skapats sedan arbetsgivaravgifterna för unga sänktes år 2007.

Hon avslutar sin artikel med en maning till regeringen att avstå från att ytterligare höja arbetsgivaravgiften för unga nästa år. Detta skulle nämligen innebära kostnadsökningar för handelns företag med 3,5 miljarder, vilket motsvarar kostnaden för 11 500 jobb något som Svensk Handel menar skulle vara förödande för ungdomsjobben och regeringens mål om Europas lägsta arbetslöshet till år 2020.

"Menar regeringen allvar med sitt mål borde den åtminstone dra tillbaka den andra höjningen och återkomma med åtgärder för att fler, inte färre, unga ska få jobb. Regeringen måste tänka om – inte minst för ungdomarnas skull", avslutar Karin Johansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079