Räkna med prishöjningar på kläder och skor
Många faktorer pekar på att vi kommer att se ökade priser på kläder och skor framöver. Höjningarna räcker inte för att förbättra lönsamheten i branschen, men måste ändå beaktas i budgetarbetet, menar Svensk Handel Stils branschordförande Mikael Sandström.
Naturligtvis är det i första hand den allt starkare dollarn och riksbankschefen Ingves oförtröttliga arbete att sänka kronan som nu slår igenom. En dollaruppgång på 30 procent måste slå igenom på priserna. I den andra vågskålen ligger billigare frakter och bomull samt en liten devalvering på två procent av det kinesiska yuanen. Även kinesernas vilja att behålla volymerna ger en prisdämpande effekt. Men den vågskålen väger lätt och man kan nog räkna med att de kinesiska prishöjningarna hamnar på omkring 20 procent.
Tillverkarna har dock successivt lämnat Kina och producerar allt mer i andra länder som Bangladesh, Kambodja och Vietnam (framförallt skor). Men även där ökar priserna.
Europa börjar ta tillbaka produktionen när snabba och säkrare leveranser blir allt viktigare. Men naturligtvis ger det dyrare kläder och skor, liksom att kronan även försvagats mot euron med tio procent.
Tidigare har de svenska aktörerna svalt prishöjningarna i sin kamp om marknadsandelarna, men vi närmar oss vägs ände. Lönsamheten i handeln är usel och nu märks en omläggning av strategier mot lönsamhet i stället för volym. Köp hellre in lite för få jackor än att dumpa alldeles för många under säsongen. Branschen börjar nyktra till, reafebern börjar lägga sig och priskampanjerna blir inte lika desperata. Dessutom tar man mer höjd för att kunna rabattera.
Slutligen börjar de tidigare valutasäkringarna att ebba ut under hösten.
Redan i juli såg vi tecken när de återkommande säsongsprissänkningarna för månaden inte slog igenom som tidigare. Priserna sjönk bara med fyra procent mot fjolårets över sju procent.
Frågan är inte om utan hur stora prisökningar vi får se. En någorlunda kvalificerad gissning blir tre procent i höst och fem i vår.
Något att tänka på vid inköpsbudgetering om man räknar med att behålla sina volymer.
Mikael Sandström, Ordförande Svensk Handel Stil