23948sdkhjf

Gallerior, köpcentrum och restauranger - skit inte i toaletten!

När får vi toaletter i butiker och på gallerior och varuhus som håller internationell standard? Det undrar Mats Wallin i sin krönika på Dagenshandel.se.
Är äntligen en islossning på gång när det gäller toaletter i gallerior och köpcentrum i u-landet Sverige? Det är i så fall på tiden, svensk kundtoa-standard ligger vida efter vid internationell jämförelse.

På 1980-talet i USA blev jag förundrad över toalettstandarden där: ”restrooms” av hög kvalitet, stora, fräscha, välskötta och aldrig en avgift. Dessutom många och lättillgängliga.


Jag blev igen påmind om den höga kvaliteten utomlands vid mina resor i år till New York, Denver, Tokyo och Buenos Aires. Tokyos varuhus/galleria-toaletter ligger förstås i en alldeles egen elitdivision, toaletter som har sitsvärme, olika bidé-spolfunktioner och så kallade ”ljudprinsessor” för att dölja ”generande ljud”. I USA till exempel finns det ofta toaletter även i normalstora klädbutiker, inte bara i varuhus, gallerior, köpcentrum och outlets.


När jag nu i september kollade upp Stockholm och några landsortsstäder, exempelvis Västerås (prisbelönta Erikslund), fann jag att det mesta vara lika dåligt som det alltid har varit, men någonting har börjat hända. Fältöversten och Mood-gallerian i Stockholm har en nivå som slår det mesta i Sverige. Grattis AMF Fastigheter. Det känns som ni har börjat förstå att den verkliga attityden till kunden avslöjas inne på kundtoaletten.


AMF äger också Gallerian i Stockholm och är, enligt min mening, svenska mästare i galleria-utveckling. Men toaletterna längst in i Gallerian känns som en kvarleva från invigningen 1976, bås med ”halva” dörrar. Jag associerar till 60-talets skoltoaletter. Kostar också 10 kr per besök. Gallerian lär av era syskon Fältöversten och Mood, acceptera inte 70-talstandard i Gallerian som ju blir den sammanhållande länken i det fantastiska Urban Escape Stockholm som byggs just nu.


Utomlands har jag aldrig stött på att behöva betala! Varför måste NK ta 10 kr per besök, dock snygga toaletter, när Mood inte anser sig behöva göra det som har sina exklusiva toaletter nära intilliggande gator. NK har sina toaletter på plan 4, de behöver väl inte vara så förtvivlat rädda för att få ”fel klientel” på besök.


För varje dag som går bär vi ju också mindre och mindre kontanter och mynt med oss. Jag väntar bara på att NK och Gallerian, med sitt omoderna tänkande, skall börja begära swish-betalning! Shoppa gärna, men bli för guds skull inte kissnödig, eller kissa hemma eller utomlands tycks parollen vara.


Jag besökte nyligen innekrogen The Flying Elk som Michelinkrögaren Björn Frantzén ligger bakom. Toaletterna är fint målade och designade, men i total misär: blött på golvet på samtliga toaletter, överfulla papperskorgar, papper på golvet, ej rengjorda toalettskålar och en del toaletter var rent av snuskiga. Jag blev äcklad. Det blev jag också i somras på en skärgårdskrog i Öregrund. Vi hade satt oss och började se på menyn, jag ville tvätta händerna. På de två toaletterna satt anslag att det inte fanns vatten till handfaten, rörmokare inväntades. Självfallet gick vi omedelbart därifrån. Att äta på en sådan restaurang vore otänkbart. Det stinker likgiltig attityd från ofräscha kundtoaletter.


Annat är det att besöka Fotografiska Muséet, som jag gör ett antal gånger per år, med jättehög toalettstandard och fräschör. Och man har många besökare, över 500 000 per år. Toaletterna har snygg design, hög kvalitet, är välskötta och fräscha, även individuella frottéhanddukar till varje gäst. Där har man insett att bryr du dig om toan, så bryr du dig om kunden.


Det borde vara självklart att servicen inte är komplett utan en modern, fräsch och gratis kundtoalett.


Svenska kundtoaletter håller inte måttet internationellt och är i skriande behov av renässans.


Mats Wallin, retailkonsult, Unlimited Communication AB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093