Lagar stoppar svensk e-export
Stora skillnader i allt från lagar och regler till beteenden och förväntningar på den europeiska e-handelsmarknaden sätter käppar i hjulet för svenska e-handelsföretag. Nu har en rapport tagits fram som pekar på hur e-handeln fungerar på våra närmarknader.
– Varje land har sin historia med olika lagar och regler vilket har gett upphov till stora skillnader,säger Pauline Hermansson , ansvarig för nordiska strategier och innovation hos Arvato Financial Solutions och ger flera exempel:
– Att kunna handla på faktura är en nödvändighet i Sverige men mindre vanligt i Danmark och Finland. Strängare krav för hur man hanterar konsumentuppgifter innebär att fakturalösningar blir mer komplicerade i Danmark. Om du försöker expandera på en ny marknad utan rätt betalningslösningar ökar dina risker dramatisk.
Stora EU-skillnader
Under modeveckan Fashion week i Stockholm i slutet av augusti pratade näringsminister Mikael Damberg om hur den svenska regeringen vill verka för gemensamma regler inom Europa och EU för just e-handel.
Han menar att det vore mest naturligt för e-handelsföretagen att expandera på närmarknader men att skillnaderna mellan de 28 länderna i bland är så stora att många väljer att börja sälja till USA och länder i Asien istället.
Tyskar gillar returer
I rapporten nämns bland annat att många tyska konsumenter förväntar sig kunna returnera varor utan kostnad vilket leder till merkostnader.
I Nederländerna domineras online-betalningar av iDEAL, ett utbrett lokalt betalningssystem med låga transaktionsavgifter. För en lyckad handel måste saften stödja iDEAL.
Storbritannien är en enorm marknad och har Europas mest aktiva online-konsumenter. I fjol spenderade de i snitt 2 412 euro på nätet. Men landets stränga skydd för hur man får hantera konsumentuppgifter försvårar betalning via faktura, med följd att korttransaktioner är den dominerande betalningsmetoden.
Pernilla Hansson/Habit