23948sdkhjf

Hårda tag kan förvärra Brexit

En självklar fråga på Entreprenörskapsforums lunchseminarium på tisdagen var hur världen kommer att påverkas av Brexit.

VÄGVAL Ska EU behandla Storbritannien hårt eller milt vid Brexit-förhandlingarna?


Den tyska tankesmedjan Bertelsmann tog redan i april 2015 fram siffror som ger en hint om de svårigheter som väntar. Man har prognosticerat en utveckling fram till 2025.


Undersökningen presenterades av Thiess Petersen från Bertelsmann.


Tankesmedjan tittade på tre scenarier – ett "mjukt", där Storbritannien får en ställning liknande Schweiz och Norge, ett "tufft" som innebär att de inte får något frihandelsavtal och ett som innebär isolering av Storbritannien.


Inget är särskilt upplyftande om man ser på siffrorna.


Alla länder påverkas negativt.


Bertelsmann har räknat fram hur BNP per capita påverkas. Storbritannien råkar värst ut - deras BNP påverkas med -0,63 procent i det mjuka scenariet, medan tappet blir nära 3 procent om landet isoleras. För Sveriges del kommer en mjuk variant ändå innebära ett BNP-tapp på -0,13 procent, medan isolering innebär -0,48 procents lägre BNP per capita.


– Procenttalen kan verka försumbart låga, men det handlar om gigantiska pengasummor, säger Thiess Petersen.


Han tillade att situationen egentligen blir mycket värre eftersom det inte har gått att fånga de dynamiska effekterna – hur mycket ett minskat utbyte av innovationer och idéer urholkar ekonomin är ju inte möjligt att förutse.


En kvalificerad panel bestående av Karolina Ekholm, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, och Johan Eklund vd Entreprenörskapsforum diskuterade vad som kan tänkas hända, modererade av Per Tryding från Sydsvenska Industri och Handelskammaren.


Man talade bland annat om om hur svårt det är att se och förmedla fördelarna med globaliseringen:


– Brexit-lägret har ju lockat människor som ser sig drabbade av globaliseringen - men som inte upplevt fördelarna, resonerade Lena Sellgren.


Johan Eklund ser det som problematiskt att inte fördelarna med samarbete över gränserna har kommunicerats tydligare:


– Jag tror inte att britterna har fattat vidden av Brexit - även vid en konservativ beräkning tappar de väldigt mycket. Just nu är tongångarna hårda. Man vill straffa britterna, för att man vill statuera exempel så man inte får en dominoeffekt, men jag tror inte att det kommer att bli nödvändigt, när omvärlden får se vilka svårigheter britterna får.


Det skulle vara som att ge sig på den som just skjutit sig i foten...


Thiess Petersen höll med – det är nog bäst för att att hålla den mjuka linjen:


– Våra beräkningar visar att ju hårdare EU behandlar Storbritannien, desto hårdare drabbas även världsekonomin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078