23948sdkhjf

Förslag till EU-dom försvårar handelsavtal

EU:s frihandelsavtal ser ut att bli fortsatt svåra att ratificera. Stora delar av avtalen måste även i framtiden godkännas av omkring 38 nationella och regionala parlament runt om i EU.

På onsdagen lade EU:s generaladvokat Eleanor Sharpston fram sitt förslag till utslag till EU-domstolen. EU-domstolen följer oftast men inte alltid förslagen från generaladvokaterna.


Svårigheten att få EU:s frihandelsavtal med Kanada, CETA, godkänt av Valloniens regionparlament i Belgien under hösten var ett exempel. Ett domslut i denna riktning kommer också få effekter för EU:s framtida uppgörelse med Storbritannien efter det brittiska utträdet ur EU.


Frågan gäller på vilka områden beslutsrätten ligger enbart på EU-nivå så att beslut endast krävs av Europaparlamentet och EU-ländernas handelsministrar i ministerrådet - så kallad exklusiv befogenhet.


På områden med "delad befogenhet" krävs alltså även att nationella och eventuellt regionala parlament godkänner ett handelsavtal. Det är varje EU-land som avgör hur besluten fattas inom landet och om regionparlament ska ha inflytande.


"Generaladvokaten är medveten om de svårigheter som en ratificeringsprocess som innefattar samtliga medlemsstater och EU kan ge upphov till, men hon anser likväl att den olägenheten inte får påverka frågan om vem som har befogenhet (enligt EU-rätten) att ingå avtalet", skrev EU-domstolen i ett pressmeddelande.


Enligt generaladvokat Eleanor Sharpston har EU exklusiva befogenheter för handel med varor, förnybar energi, tjänster (utom transporttjänster), utländska direktinvesteringar, immateriella rättigheter, konkurrens, hållbar utveckling, järnvägs- och vägtransporttjänster, samt tvistelösning på dessa områden.


Delade befogenheter gäller då luft- och sjöfartstjänster, andra investeringsformer än direktinvesteringar, offentlig upphandling, socialpolitik och miljöpolitik, samt tvistelösning på dessa områden.


EU-kommissionen hade hoppats på att de exklusiva befogenheterna skulle vara större.


Handelskommissionär Cecilia Malmström har tidigare sagt att en lösning skulle kunna vara att alla EU:s handelsavtal delades i två delar, där delen med exklusiva befogenheter skulle kunna ratificeras betydligt snabbare.


Ingen tidsgräns finns för EU-domstolens utslag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063