23948sdkhjf

Minusräntan förödande

Låga räntor har fått värdet på aktier och fastigheter att stiga kraftigt, vilket gynnar dem som har tillgångar att investera och missgynnar pensionärer och löntagare.
Det skriver före detta vice riksbankschefen Lars Nyberg och tidigare riksdagsledamoten Carl B Hamilton (L) (även suppleant i Riksbanksfullmätige) i en debattartikel i Dagens Industri.

De har tre invändningar mot minusräntan:

När räntan är negativ ökar successivt risken för att pensionsfonder och pensionsbolag inte kommer att kunna leverera de pensioner som förespeglats.

Låga räntor har fått värdet på aktier och fastigheter att stiga kraftigt, vilket gynnar dem som har tillgångar att investera och missgynnar pensionärer och löntagare.

Stigande fastighetspriser har tvingat hushållen att betala mer för sina bostäder samtidigt som de låga räntorna gjort det möjligt att ta höga lån utan att knäcka hushållsbudgeten. Att detta ökat riskerna i hushållens balansräkningar är uppenbart. Inte minst Riksbanken har protesterat och diskussionen fortgår.

Riksbanken har menat att den negativa räntan behövs för att få upp inflationen, men frågan är om en inflation på 1 till 1,5 procent verkligen är så besvärande att den uppväger nackdelarna av en negativ ränta.

Riksbanken förefaller att något envist ha bundit sig vid inflationsmålet 2 procent utan att med eftertanke pröva hur det ska tillämpas.

–Slutsatsen av allt detta är att nackdelarna med en negativ reporänta växer och med tiden blir allt tydligare, medan fördelarna framstår som alltmer tveksamma. En negativ ränta kan vara rätt som en tillfällig avvikelse. Men den tidrymd vi nu överblickar - cirka tre år - kan knappast kallas tillfällig, skriver de.

Direkt-SE
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142