23948sdkhjf

Digitala plånböcker stort ämne på sociala medier

Betallösningsföretaget Mastercard analyserar årligen konversationer på sociala medier om nya betalsätt. Undersökningen visar att digitala plånböcker intresserar konsumenter världen över.

Digitala plånböcker, artificiell intelligens, Virtual Reality och biometri är ämnen som väcker stort intresse på sociala medier. Det visar Mastercards femte upplaga av Digital Payments Study.

Digital Payments Study är framtagen tillsammans med PRIME Research och Synthesio som analyserat över 3,5 miljoner inlägg på sociala medier som Twitter, Facebook, Instagram, Google+, Youtube och Weibo under 2016 på 188 marknader världen över som handlat om nya sätt att betala på.

Det verkar var de digitala plånböckerna som tilldrar sig störst intresse. I ett pressmeddelande skriver Mastercard att 75 procent av alla undersökta inlägg på sociala medier i ämnet handlade om digitala plånböcker som till exempel Masterpass, Samsung Pay, Apple Pay och Android Pay. 

Den ökade acceptansen av digitala plånböcker i appar, online och i fysisk miljö genererade mer än 2 miljoner omnämningar, med 84 procent av dem på Twitter. Samtidigt visar konsumenter stort intresse för användandet av ny teknik, där det näst mest diskuterade ämnet är artificiell intelligens och konversationer kring möjligheter att betala med utrustning i hemmet, som till exempel sitt kylskåp.

Virtual Reality (VR) är det ämne som leder till mest positiva känslor, speciellt när konsumenter föreställer sig hur det vore att kunna genomföra transaktioner med så lite som en enkel huvudnickning. Även om antalet inlägg är förhållandevis lågt ökar antal inlägg snabbt och indikerar att VR är något som konsumenterna vill se mer av.

Internet of Things (IoT) är ett annat hett ämne i sociala medier där 44 procent av konversationerna ägde rum i Nordamerika och 34 procent i Europa. Konversationerna handlar framförallt om hur betalningar kan göras möjliga i alla uppkopplade enheter.

–Det är intressant att se att ny betalningsteknik engagerar människor i allt högre utsträckning, vilket vi också märker på den svenska marknaden. Konsumenternas krav på smidigare, snabbare och säkrare lösningar som passar in i deras uppkopplade vardag hjälper till att driva digitaliseringen framåt, säger Mats Taraldsson, chef för affärsutveckling Mastercard Norden och Baltikum.

Ny teknik är intressant för konsumenterna, men bara om de nya lösningarna bevarar samma, – eller ännu hellre – bidrar till ännu bättre säkerhet och skydd. Nästan hälften av konsumenterna (43 procent) uttrycker intresse för biometriska lösningar och andra former av identifiering för att öka säkerheten, minska bedrägerier och för att slippa komma ihåg lösenord. I många konversationer klagar konsumenter just på att behöva skriva in lösenord, att de glömmer bort dem samt att det kräver tid att begära nya lösenord. 

51 procent av konversationerna kring biometriska lösningar handlar om att identifiera sig med sitt ansikte eller fingeravtryck där de allra flesta konversationerna är positiva. De rörande ansiktsigenkänning kretsade framförallt kring Mastercards Identity Check Mobile app, Googles Hands Free app och ett Snapchat-patent kring att inkludera en betalningsplattform i realtidstjänster. 

De mest diskuterade ämnena på sociala medier:

Digitala plånböcker (75 procent)
Devised based commerce/handel från uppkopplade enheter (7 procent)
E-valuta (7 procent)
Kontaktlösa betalningar (4 procent)
Appbaserade betalningar (2 procent)
 

 
 

 

 

Källa: Mastercard

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094