23948sdkhjf

Vi är på väg mot 5G-samhället

Fingeravtryck, ansiktsigenkänning och hjärtrytm börjar ersätta pinkoder och lösenord. Utvecklingen mot det uppkopplade samhället drivs av 5G. Det skriver

 

I dagens 4G-värld har vi uppkopplade hem som med ett klick på valfri mobil enhet låter oss stänga av och på strömbrytaren, ändra läget på termostaten eller sätta på vattenberedaren. Klockan kan förutom att visa tiden, också berätta för dig vilken puls du har och hur du sov i natt. Och fingeravtryck, ansiktsigenkänning och hjärtrytmen bPörjar ersätta pinkoder och lösenord.

Det händer mycket i vår uppkopplade värld. Trots det uppskattar man att bara en procent av alla enheter som skulle kunna vara uppkopplade, är det idag.

Föreställ dig möjligheterna om den procenten ökar, något som är högst troligt i och med att Internet of Things (IoT) får allt större fäste, något som drivs av 5G. En högupplöst film som idag kanske tar 10 minuter att ladda ner, kommer med 5G bara ta några sekunder, med en mycket stabilare uppkoppling. 5G kommer också vara mycket mer energieffektivt eftersom de nya nätverkssensorerna inte behöver vara ihopkopplade med nätverket hela tiden. Det skulle innebära att trådlösa enheter skulle klara sig upp till flera år utan att ladda eller byta batteriet.
 
5G kommer med all sannolikhet också förändra hur vi människor arbetar med maskiner och hur dessa enheter arbetar med varandra. Uppkopplade sensorer på ett löpande band kan varna driftansvarig om störningar innan de inträffar. Och personer som tidigare arbetade som maskinförare på arbetsplatser kan styra maskinerna på distans. Detta är bara en liten glimt av all den potential som den nya uppkopplade framtiden rymmer.

Här blir det tydligt vilken potential det finns för en ny ekonomi uppbyggd kring 5G.

Samtidigt som de flesta är överens om att 5G kommer få en stor påverkan, är det få som vet när den nya tekniken blir verklighet. Men en sak är säker, utan 5G och en ny trådlös generation, kommer det bli svårt för IoT att nå sin fulla potential. Det är inte att undra på att 5G var ett av de mest debatterade ämnen under förra årets Mobile World Congress och att det även i år väntas bli ett omdiskuterat ämne på mässan.

4G har fortfarande utvecklingspotential, men förutsatt att 5G lever upp till förväntningarna, blir det mer än en efterföljare till 4G. Det blir något helt nytt. 5G har potentialen att rita om kartan för vad som är möjligt att koppla ihop. Den nya tekniken flyttar oss från en tillvaro där vi idag gör saker med hjälp av våra olika mobila enheter, som till exempel telefoner, surfplattor, klockor, till ett ekosystem av uppkopplade enheter som alla pratar med varandra och gör saker proaktivt för användaren.

På kort sikt kan 5G skapa nya intäktskällor i smarta städer. Mastercard samarbetar redan med kollektivtrafiksleverantörer i olika städer för att göra det möjligt för pendlare att betala med mobilen. Mobilbetalningar bidrar till sänkta kostnader för staden, tack vare att antalet biljettautomater och pappersbiljetter minskar. 5G ger också kollektivtrafikleverantörer och andra möjligheten att samla in och bearbeta information i realtid för att förbättra servicen till kunderna.
 
I städerna kan 5G bidra till att skräddarsy servicen till handlare och konsumenter. Inventeringen kommer ske snabbare och vara mer noggrann. Produkter med ett bäst före-datum, som skadas under transport eller helt enkelt tar slut i lager kommer automatiskt att fyllas på.

På längre sikt har 5G potentialen att sprida alla fördelar med det uppkopplade samhället till delar av världen som idag inte är uppkopplade, därför att infrastrukturen för att sätta upp hårdvaran är för kostsam. Potentialen i den här utvecklingen kan inte överskattas. 5G kan snabba på satsningar som redan görs idag för att inkludera fler i den globala ekonomin, från företag som Mastercard och organisationer som FN, Världsbanken och stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation.

Viktigt att påpeka, är att 5G kan uppfylla alla våra förhoppningar samtidigt som påverkan på miljön blir mindre, då man lokalt slipper bygga en infrastruktur för en särskild hårdvara. Tänker vi globalt blir följderna bli mycket stora.

Så, vad krävs för att 5G ska bli verklighet? Att göra-listan är omfattande men börjar i samverkan mellan olika sektorer och branscher. En nyckelfaktor för att lyckas är interoperabiliteten hos system och maskiner, så att de kan kommunicera på säkert sätt direkt med varandra. För att lyckas med det krävs en kombination av globala standarder och protokoll, nya autentiseringsmetoder för betalningar, stark men förnuftig reglering och ett sätt att underlätta informationsdelning.

Implementeringen av 5G må vara några år bort men det är hög tid att börja satsa redan nu. På Mastercard arbetar vi med våra partners för att förbereda och implementera säker handel i alla enheter. Ett exempel på det är vår betalningslösning Masterpass, som gör det möjligt att betala enkelt och säkert, online och i appar från vilken uppkopplad enhet som helst.

Man brukar säga att ”det viktiga här i världen är inte var man befinner sig, utan åt vilket håll man är på väg”. Vi är på väg mot en helt ny era av tekniska lösningar som i sin tur kan bidra till en helt ny era inom handeln. Att göra verklighet av saken är inte en enmansshow. Det är en resa vi gör tillsammans. Och den resan börjar nu.

Garry Lyons, Chief Innovation Officer på Mastercard Inc.


# # #

Källa: Mastercard

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078