23948sdkhjf

Tuffare regler om rådgivning på apotek

Endast utbildad personal ska få expediera recept och ge råd till kunderna. Fler kunder ska kunna få sina läkemedel snabbare och tillgängligheten ska bli bättre i glesbygd. Det är några av förslagen från Apoteksmarknadsutredningen.

Utredaren Åsa Kullgren har i dag överlämnat Nya apoteks-marknadsutredningens delbetänkande Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden till regeringen.
Utredningen har haft i uppdrag att göra en översyn av apoteksmarknaden. Särskilt fokus har lagts på åtgärder för att höja kvaliteten och patientsäkerheten på apoteksmarknaden.
– Det har nu gått nästan åtta år sedan apoteksmarknaden omreglerades och det är dags att öka apotekens bidrag till patientsäker och god läkemedelsanvändning, säger Åsa Kullgren.

Bara farmaceut får ge råd kring recept
Utredningen föreslår flera åtgärder för att öka kvaliteten i apotekens rådgivning och stärka deras roll för en förbättrad läkemedelsanvändning.
Kompetenskraven skärps så att endast farmaceut får ge råd i samband med receptexpedition. Den som ger egenvårdsrådgivning ska minst ha kompetens som apotekstekniker.

I lugn och ro
Kraven på en ostörd rådgivningsmiljö i apoteken skärps.
Utredningen anser att apotekens bidrag till bättre läkemedelsanvändning kan vidareutvecklas och föreslår därför en försöksverksamhet med farmaceutisk tjänst på apotek, som ska utvärderas med avseende på effekt och kostnader.

Fler ska få medicin snabbt
Utredningen föreslår en förändrad 24-timmarsregel En patient som efterfrågar ett läkemedel på recept före klockan 16 en helgfri dag, ska kunna hämta sitt läkemedel på apoteket senast nästa helgfria dag klockan 16.
– Den förändade 24-timmarsregeln ska gälla lika i hela landet och innebär att fler patienter än i dag kommer att få sina läkemedel dagen efter beställningen, säger Åsa Kullgren.
Förändring blir att huvudansvaret för leverans inom 24 timmar flyttas från apoteken till distributörerna. Därmed kan apoteken kommer kunna beställa läkemedel för leverans dagen efter, vid en senare tidpunkt än i dag. Detta leder till att fler konsumenter kommer att få sina läkemedel dagen efter beställningen.

Bättre tillgänglighet i glesbygd
Idag drivs apoteksombud bara av Apoteket AB. Ombuden fyller en funktion för att upprätthålla en god tillgänglighet till läkemedel och apotekstjänster i hela landet, konstaterar utredaren och föreslår därför att alla apoteksaktörer ges möjlighet att inrätta ombud.
– Förslaget innebär att det skapas varaktigt hållbara förutsättningar för apoteksservice i glesbygd, konstaterar Åsa Kullgren.
Utredningen lämnar även förslag som rör tillsynen över apoteksmarknaden och försäljningen av receptfria läkemedel utanför apotek. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094