23948sdkhjf

Fattigaste månaden räddas av reor

Sällanköpsvaruhandelns försäljning ökade i januari tack vare reor och en extra vardag. För dagligvaruhandeln låg försäljningsvolymen på samma nivå som året innan men försäljningen ökade tack vare prishöjningar.

Försäljningsvolymen i detaljhandeln ökade med 1,2 procent under januari månad. Den preliminära försäljningssiffran landade på 58 miljarder kronor. Det innebär en ökning om cirka 3,7 procent jämfört med motsvarande period år 2017. Försäljningen påverkades dock positivt med 1,5 procentenhet av att januari innehöll en vardag mer än under året innan. Det visar Detaljhandelsindex, som sammanställs av HUI baserat på statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Januari präglas till stor del av reor vilket drar ner bruttovinsten. Det kan dock även leda till ökade försäljningsvolymer. Så var det i år, då två av tre delbranscher inom sällanköpsvaruhandeln hade sänkta priser samtidigt som försäljningsvolymen var positiv för de flesta. Den totala försäljningen inom sällanköpsvaruhandeln ökade med 5,0 procent under januari.

Sämre gick det för dagligvaruhandeln, där försäljningen gick upp med 2,1 procent. Hela ökningen förklaras där av höjda priser. Den sålda volymen låg på samma nivå som i januari 2017. För livsmedelshandeln minskade den dock med 0,2 procentenheter.

HUI väntar sig att 2018 blir ett positivt år för handeln, med en förväntat ökad försäljning på 2,5 procent, vilket motsvarar drygt 786 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08