23948sdkhjf

Endast fossilfritt i dagligvaruhandeln 2030

Branschen ska gemensamt göra butikerna miljövänliga.

Dagligvarubutikerna är i dag fyllda med plast i alla dess former – mycket av den tillverkad av fossila bränslen. Medlemmarna i organisationen Svensk Dagligvaruhandel har länge arbetat med alternativ till fossil plast och de har nu gått samman med den statliga organisationen Fossilfritt Sverige för att gemensamt jobba för att alla plastförpackningar år 2030 ska vara tillverkade av förnybar eller återvunnen plast.

– Plastförpackningar har många fördelar, som att det förlänger livsmedels hållbarhet och bidrar till minskat matsvinn - plasten runt gurkan är ett exempel på det. Men nackdelen är att plastförpackningarna till största delen består av fossil råvara, vilket dagligvaruhandelns initiativ kommer ändra på, säger Karin Brynell vd Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.

Initiativet kommer att presenteras för regeringen senare i vår då dagligvaruhandeln uppmanar regeringen att satsa på inhemsk produktion av biobaserad råvara, exempelvis från skogen.

– Att utveckla plast från förnybar råvara och förbättra återvinningen är helt centralt både för klimatet och för en effektivare resursanvändning. Därför är det glädjande att dagligvaruhandeln själva nu har tagit fram en färdplan för hur målet ska nås, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige i en kommentar.

I dagsläget är tillgången och priset på alternativ plast inte tillräckligt stor för hela marknaden men ambitionen är att förändringen ska ske utan prishöjningar för konsumenten, när volymerna på produktionen höjs.

I Svensk Dagligvaruhandel ingår Axfood, Bergendahls, Coop, Ica och Lidl och Livsmedelshandlarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141