23948sdkhjf

Personalen skuggade rånaren

”Ville se vart han tog vägen.”

Ica Supermarket Kungsholmstorg i Stockholm är liksom många andra butiker kraftigt drabbade av butiksbrott. Totalt stjäls det för ungefär 5 000 kronor dagligen.

Det är ett stort samhällsproblem att lagen är så slapp, tjuvarna är fullständigt medvetna om att det inte blir några rättsliga påföljder, säger handlaren Rickard Lindholm till Fri Köpenskap.

Butiken drabbas titt som tätt av organiserade stöldligor som länsar hyllorna på kött eller små men dyra varor, som exempelvis smink och deodoranter.

De åker runt från butik till butik med bil och karta. Det är så det fungerar, säger han.

Men det största problemet i hans butik är vardagskriminaliteten. På torget håller många drogmissbrukare till – och de gör återkommande stöldräder i butiken.

Det är utstuderat, de har ju lärt sig att gränsen för stöld går vid 1 000 kronor, så de kommer in med en ryggsäck och fyller upp den med kött för 900 kronor. Sedan håller de på så. Om de väl blir tagna så vet de att det i princip skrivs av direkt, berättar Rickard Lindholm.

Problemen fick personalen att agera för några veckor sedan. En man hade lastat en ryggsäck full med kött men slog sig fri när personalen konfronterade honom.

Eftersom han använde våld växer brottsgraden till motvärnsrån och då blir det mer allvarligt. Dessutom ville personalen se vart han tog vägen, så de skuggade honom på avstånd.

När tjuven väl upptäckt att han var i säkerhet smet han snabbt in för att sälja varorna i restaurang bara ett stenkast från butiken.

Det är ett praktexempel på hur det fungerar, säger Rickard Lindholm.

Till butikens glädje nekade restaurangen tjuven – och polisen kunde gripa mannen kort därefter. Men så ser det inte alltid ut.

Men de mer erfarna tjuvarna har nog god koll på vilka som köper och inte. Och det måste finnas många som tar emot varorna. Utan marknad skulle inte stölderna vara så omfattande som de är, säger Rickard Lindholm.

Stölderna kostar honom 1,8 miljoner kronor per år.

Vi lyckas väl ta fast en på tio och vi har sådana här exempel i butiken varje dag. Och det är bara en butik, en rätt liten sådan. Man vill ju inte ens börja tänka på vad stölderna kostar totalt, säger han.

Vad är lösningen?

Kännbara straff från första kronan, inga straffrabatter för återfallsbrottslingar, samt polis och rättsväsende som tar frågan på allvar. Sedan tror jag att samhället måste sluta se snatteri som någon som tar en chokladkaka. Det är betydligt mer omfattande och allvarligt än så.

Kriminella svinnet i detaljhandeln:

  • Det kriminella svinnet i detaljhandeln, det vill säga stölder och snatterier, uppgick år 2016 till 7,9 miljarder kronor. Jämfört med förra undersökningen 2013 har det kriminella svinnet ökat med 1,8 miljarder kronor, en ökning med 31 procent.
    Det kriminella svinnet utgörs av externa och interna stölder. Det externa svinnet, det vill säga externa stölder, uppgick till 6 miljarder kronor.

Källa: Svensk Handel

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.116